FacebookTwitterLinkedIn

Factorii care prefigurează această evoluție incertă sunt: stagnarea creşterii; faptul că persistă îngrijorările legate de costurile de producţie; preţurile la produsele firmelor par să scadă în loc să se alinieze la costuri; exportatorii raportează o creştere a comenzilor.

Barometrul lunar prezintă activitatea din industrie în fiecare lună, apărând la aproximativ 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Acesta este realizat pe un eşantion de 300 de firmele industriale, prin interviuri directe cu managerii firmelor, fiind reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă dacă producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Datele culese pentru actuala ediție au fost colectate în intervalul 14 decembrie 2017 și 18 decembrie 2017.

Pe stoc

Volumul producţiei a urcat la 62 de puncte, faţă de 61 în octombrie, dar este tot mai mic față de 64 în septembrie.

Stocurile sunt tot în faza de contracţie, deşi procesul de de-stocare pare să se fi oprit, iar indexul stocurilor a crescut uşor de la 41 la 45 de puncte. Avansul ar putea proveni de la o combinaţie de produse nevândute şi achiziţii prudenţiale de materii prime pentru perioada de iarnă”, se mai scrie în Barometrul Industrial.

Comenzile noi au rămas şi ele pe loc: 61 în noiembrie faţă de 61 în octombrie şi 62 în septembrie.

În schimb, comenzile pentru export au crescut puternic, cu 14%, de la 57 în octombrie la 65 în noiembrie.

„S-ar putea ca firmele exportatoare să aibă deja contracte pentru primele luni din 2018. Importurile de materii prime au stagnat la 60 de puncte versus 61 în octombrie şi 61 în septembrie, probabil pe seama plafonării comenzilor noi”, se detaliază în Barometrul Industrial.

Angajații nu mai sunt așa o problemă, dar costurile de producție da

Numărul de angajaţi nu creşte, dar nici nu scade. De circa patru luni, indicatorul se menţine în jurul valorii de 50, la graniţa dintre expansiune şi contracţie.

„Înseamnă că ieşirile sunt compensate de intrări. Criza forţei de muncă invocată frecvent are, probabil, în industrie un caracter mai degrabă punctual decât sistemic”, se precizează înBarometrul Industrial.

Costurile de producţie au ajuns la un index de 72 de puncte, cu 14 puncte mai mare decât în iulie, respectiv o creștere de 24%.

Firmele se confruntă cu condiţii dintre cele mai dure din ultimii ani, în special, din cauza costurilor mari cu energia. Preţurile încasate au scăzut la 56 în noiembrie faţă de 60 în octombrie. Ieftinirea unor produse finite asociată cu costurile mari de producţie poate crea situaţii dramatice pentru firmele implicate”, se adaugă în Barometrul Industrial.

INS-ul a revizut în sus creșterea nominală a economiei României pentru 2016, la 762,34 de miliarde de lei, dar procentual a rămas la 4,8%

Cu toate acestea, indexul de optimism a crescut uşor de la 59 în septembrie şi octombrie la 63 de puncte în noiembrie. Valoarea acestui index rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

De obicei, optimismul se înviorează spre sfârşitul anului şi atinge un vârf în ianuarie, după care începe să scadă, datorită euforiei date de vacanţă şi de speranţele pe care le aduce schimbarea anilor, decât de semnale pozitive din piaţă, se completează în Barometrul Industrial.