FacebookTwitterLinkedIn

Prima parte a Barometrului Forbes România poate fi citită aici: „Barometrul Forbes România (I): Lumea businessului local estimează creșterea economiei României din 2018 între 3% și 7%”.

Cursul de schimb leu/euro afișat de Banca Națională a României a încheiat anul trecut cu un record istoric, de 4,6597 de lei, pentru un euro. Dar media anuală pentru 2017 a fost de 4,5681 de lei, cu 1,72% peste media anului precedent.

Fluctuațiile cursului de schimb valutar sunt firești, pe termen scurt, în concordanță cu schimbările geo-politice, dar suntem încrezători că, pe termen mediu și lung, cursul de schimb va fi constant”, spune Sorin Vișoianu, Country Manager Operations România al Immofinanz.

Optimiștii: O ușoară scădere

Teofil Mureșan, preşedintele Consiliului de Administrație al grupului Electrogrup, crede că, anul acesta, cursul valutar mediu va scădea uşor, față de cel de anul trecut.

Pe aceeași linie, Mark Hilton, CEO-ul Sphera Franchise Group, ia în considerare previziunile realizate de autorități, precum Comisia Națională de Prognoză, care estimează un curs de 4,55 lei pentru un euro.

De asemenea, Veronica Savanciuc, președinte & CEO al Lowe Group, consideră că, probabil, dacă nu vor fi evenimente majore care să afecteze economia, iar cursul mediul leu/euro se va menține în jurul valorii de 4,55-4,6 lei.

Mirela Iordan, Country Manager Pfizer România, susține că nivelului cursului valutar s-ar putea reduce, față de explozia la care am asistat la finalul anului trecut, însă, atât timp cât balanța comercială a României continuă să se dezechilibreze, ia în calcul o apreciere puternică a leului.

Gabriel Zbârcea, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații, nu crede că vor fi modificări dramatice ale cursului valutar leu/euro mediu, în acest an.

Realiștii: 4,65 de lei?

Francois Bloch, CEO al BRD – Groupe Societe Generale, estimează că, în acest an, probabil, cursul leu/euro se va tranzacționa în intervalul de 4,55 lei la 4,65 lei.

Presiunea de depreciere se menține fermă asupra leului, ca urmare a creșterii deficitului comercial, creșterii inflației și riscul continuu de derapaje fiscale. Aprecierea leului ar putea proveni din lărgirea diferenței dintre rata dobânzii în lei și euro. Dar BNR are suficientă forță pentru a atenua mișcările excesive”, explică CEO-ul BRD – Groupe Societe Generale.

Rata anuală a inflației a fost de 3,3%, în decembrie 2017, cel mai ridicat nivel din august 2013 până în prezent

Și alți bancheri au o apreciere apropiată. Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, și Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, estimează un curs de 4,65 de lei pentru un euro, la finalul acestui an.

Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România, nu are o prognoză privind cursul leu/euro, dar susține că este clar că, în măsura în care deficitul comercial se va adânci, se vor intensifica și presiunile de depreciere a leului raportat la principalele valute, însă, în egală măsură, presiunile inflaționiste s-ar putea să determine o majorare a dobânzii de politică monetară a BNR (n.red. – ceea ce s-a întâmplat: BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2%, începând cu 9 ianuarie 2018), ceea ce va face leul mai atrăgător în context regional și ar putea să contribuie la aprecierea monedei naționale.

Gabriela Matei, General Manager al Microsoft România, nu crede că fluctuațiile cursului de schimb vor ieși din modelul definit de ultimul deceniu al evoluției sale.

În ultimul deceniu, ca medie anuală, euro s-a apreciat semnificativ, cu peste 5%, de la an la an, în fața leului doar la începtul crizei economice – de 10% în 2008, față de 2007, și de 15%, în 2009, față de 2008, la care s-a adăugat o apreciere de 5%, în 2012, comparativ cu 2011. Din 2013 până anul trecut, inclusiv, mediile anuale ale cursului de schimb n-au fost semnificative, de sub 1%.

În momentul de față, ne aflăm într-un context socio-politic delicat, ce creează o incertitudine în piață și care se observă deja și în creșterea cursului valutar euro-leu. Dacă nu se vor crea premisele unei stabilități legislative, în special din punct de vedere fiscal și juridic, acest trend de creștere a cursului va continua și anul viitor”, susține Cosmin Vladimirescu, General Manager al Mastercard România.

Pesimiștii? Sau adevărații realiști?

Ciprian Dascălu, economistul-șef al ING Bank România, estimează un curs mediu euro/leu pentru 2018 de 4,69 lei, deoarece presiunile de depreciere se vor menține o perioadă pe fondul deteriorării deficitului comercial, după cum au apreciat și Bloch, Simion și Matei. Totuși, Dascălu subliniază ca ritmul înrăutățirii deficitului comercial este de așteptat să se tempereze.

Ovidiu Buluc, președintele Farmexim, crede că, anul acesta, cursul va atinge valori de 4,65 – 4,70 lei pentru un euro, moneda națională confruntându-se cu o tendinţă clară de depreciere.

În consonanță cu acesta, Virgil Șoncutean, CEO-ul Allianz-Țiriac, și Brent Valmar, directorul general al Porsche România, estimează un curs mediu de 4,7 lei pentru un euro, primul previzionând și o evoluție instabilă.

Leul a avut de suferit în ultima vreme din cauza instabilității politice și a lipsei de predictibilitate legislativă. A trecut de pragul de 4,6 lei/euro și, cel mai probabil, va ajunge către 4,7 lei/euro – deprecierea s-ar putea chiar accelera, dacă oamenii încep să intre în panică. Totuși, leul nu ar trebui să se mai deprecieze foarte mult, dar acest lucru depinde și de evoluția deficitului bugetar. Cu toate acestea, dacă aș putea prezice cu exactitate rata de schimb leu/euro, m-aș fi pensionat demult”, afirmă Radu Florescu, CEO-ul Centrade | Cheil SEE.

Șerban Toader, Senior Partner al KPMG, ia în calcul o evoluție a cursului leu/euro între 4,6 lei și 4,8 lei pe euro.

La un nivel apropiat este Daniel Kearvell, Managing Director al DHL Express România, de 4,7 – 4,8 lei pentru un euro.

În plus, Eugen Anicescu, Country Manager al Coface, și Gabriel Biriș, cofondator al Biriș – Goran, pariază pe un curs de aproximativ 4,8 lei pentru un euro, la sfarşitul acestui an.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a precizat, la începutul acestei luni, că o marjă de variație a cursului leu/euro de 5%-6% este sustenabilă.

Puneți prea mult suflet în orice mișcare de curs. (…) M-ați întrebat: pe unde se va plimba cursul? Piața ne va spune acest lucru. (…) În noile condiții, vom considera un 5%-6% o marjă de sustenabilitate a cursului, în care cursul se poate mișca, în sus și în jos, având, preponderent, efecte pozitive și unele negative. Atenție însă mare, nu v-am dat niciun punct de reper de unde este 5%”, a subliniat Isărescu, într-un briefing de presă, referitor la creșterea ratei dobânzii de politică monetară, de la 1,75% la 2%, începând cu 9 ianuarie 2018.

Anterior, oficialul Băncii Centrale vorbea de o marjă de sustenabilitate a cursului în jurul variației de 3%-4%, anual.

De altfel, despre evoluția cursul leu/euro de la 4,42 lei la 4,65 lei, Isărescu a menționat că: „N-a murit nimeni, cred că ne-a ajutat. (…) Lăsați cursul să-și facă datoria în limitele acestea și va fi bine pentru economie, mai rău pentru «bombele de presă»”.

Cât de bine?! Vom număra la finele acestui an.

Unii dintre acești manageri, antreprenori și bancheri au răspuns și pentru proiectul editorial special realizat de Forbes România, la începutul fiecărui an, „Lecții pentru 2018”.

O contribuție importantă la realizarea acestui articol au avut: Bianca Dorobanțu și Petre Barbu.