FacebookTwitterLinkedIn

Copil fiind, lectura favorită a Barbarei Hillary erau cărțile despre oameni care rezistaseră în condiții extreme: Robinson Crusoe a fost eroul ei. Născută în Harlem, New York City, Barbara a venit pe lume într-o familie modestă. Tatăl ei s-a stins când ea încă nu împlinise doi ani, iar mama, Viola Jones Hillary, lucra ca menajeră în Harlem. Viola s-a îngrijit de educația fetelor ei – Barbara a studiat la New School University în New York.
Spirit neobosit, Barbara Hillary a fondat și condus ca redactor-șef revista Peninsula, o publicație multirasială, non-profit, care se distribuia în Queens, New York. Preocupată de bunăstarea comunității, Barbara a înființat organizația Arverne Action Association, a cărei misiune era îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Arverne și Peninsula Rockaway.
Avea puțin peste 20 de ani când a fost diagnosticată cu cancer la sân. A reușit să depășească această încercare pentru a se întâlni cu ea din nou, aproape 50 de ani mai târziu: la 67 de ani, Barbara Hillary află că boala a recidivat și s-a localizat la plămâni. Este operată și își pierde 25% din capacitatea respiratorie.
După ce s-a pensionat, a devenit interesată de călătoriile în zona arctică. După o excursie în Manitoba, Canada, unde a avut ocazia să fotografieze urșii polari, Barbara s-a îndrăgostit de frumusețea rece a Nordului. Apoi a aflat că nicio femeie de culoare nu ajunsese la Polul Nord și s-a gândit că ar putea fi ea prima.
A reușit să strângă cei 25.000 de dolari necesari expediției arctice și s-a antrenat serios pentru încercarea ce avea să urmeze – între altele, trei zile consecutive de mers 8-10 ore pe schiuri. Pe 23 aprilie 2007, Barbara Hillary și-a văzut visul cu ochii: devenea prima femeie african-americană care ajunsese la Polul Nord. Cinci ani mai târziu după această reușită istorică, Barbara a pornit către Polul Sud care, de asemenea, nu fusese cucerit încă de o femeie african-americană: a ajuns acolo pe 6 ianuarie 2011. Avea 79 de ani.
Aventuriera octogenară i-a dedicat reușitele ei mamei, Viola Jones Hillary care, în anii ’30, a luat decizia de a părăsi Carolina de Sud pentru New York City, din dorința de le oferi fiicelor ei, Barbarei și surorii ei, Dorothy, șansa unei educații mai bune.
Una dintre ideile care ne-au rămas de la Steve Jobs este așa-numita „legătură între puncte” (connecting the dots – Jobs spunea că se întâmplă uneori să faci un lucru a cărui utilitate să n-o vezi pe moment, dar pe care să o descoperi mai târziu). Spiritul de aventură al Barbarei Hillary, deșteptat de lecturile din copilărie, a rămas în hibernare mai bine de jumătate de veac până să aibă ocazia să se desfășoare. Pentru Barbara au avut prioritate datoria față de comunitate și față de semeni: a lucrat că asistentă medicală 55 de ani.
Barbara Hillary s-a stins în 2019, la 88 de ani. Spre sfârșitul vieții a devenit ea însăși unul dintre eroii cărților care i-au înseninat copilăria.

Foto barbarahillary.com