FacebookTwitterLinkedIn

Există totuși și excepţii de la această regulă. De exemplu, puteţi discuta despre nivelul chiriei în cartierul în care locuiţi sau despre taxele școlare ale copiilor. Acestea sunt subiecte generale, abstracte, care nu încalcă eticheta.

De multe ori este foarte greu să evităm discuţiile despre bani. Problema apare în momentul în care ni se pun întrebări jenante referitoare la bani. Cu toţii ne întrebăm cum trebuie să răspundem sau cum trebuie să reacţionăm în această situaţie? Este foarte important să gestionăm o astfel de discuţie în maniera potrivită. Am încercat să îmi imaginez o serie de situaţii sensibile legate de bani și am propus și modalităţi de soluţionare a lor.

Dacă la un eveniment sau o întâlnire cineva vă întreabă direct cât câștigaţi sau ce salariu are soţul/soţia dumneavoastră, puteţi încerca să evitaţi discret subiectul. Puteţi răspunde că aveţi un salariu care vă permite să vă aflaţi în aceeași locaţie cu persoana respectivă. Dacă interlocutorul dumneavoastră insistă, îi puteţi spune ferm, dar diplomat că nu doriţi să discutaţi chestiuni atât de personale.

În situaţia în care împrumutaţi cu bani un prieten și acesta nu vă returnează împrumutul sau, chiar mai mult, nu menţionează nimic, cel mai bine este să îl abordaţi direct, dar fără a emite acuzaţii. Spre exemplu, îl puteţi aborda întrebându-l care este termenul la care crede că poate să vă returneze împrumutul. Puteţi adăuga și că aveţi nevoie de această informaţie pentru a vă organiza bugetul pe următoarea perioadă. După ce vă menţionează o anumită dată pentru restituire, încercaţi să îl faceţi să se ţină de plan.

Dacă ieșiţi în oraș cu un grup mare de prieteni, dumneavoastră comandaţi doar o salată și apă, iar toţi ceilalţi comandă mai multe feluri de mâncare și sticle de vin, iar la finalul cinei unul dintre ei sugerează ca nota să fie împărţită în mod egal între participanţi, situaţia este complicată. Din păcate, nu există multe variante pentru a ieși din această încurcătură. Este aproape imposibil să obiectaţi la împărţirea notei fără să generaţi o discuţie amplă. O astfel de situaţie ar trebui să vă fie învăţătură de minte pentru ca data viitoare când ieșiţi la masă cu un grup de prieteni să menţionaţi de la început că doriţi să plătiţi separat.

Atunci când o persoană vă întreabă care a fost preţul unui obiect vestimentar, nu sunteţi obligat/ă să îi răspundeţi. Există variante de a ieși din acestă situaţie spunând fie că nu vă amintiţi preţul, fie că obiectul a fost un cadou.

Dacă sunteţi la masă cu un prieten, iar cardul acestuia nu are fonduri suficiente, este foarte probabil că prietenul dumneavoastră se simte stânjenit de situaţia creată astfel încât puteţi să vă oferiţi să îi acoperiţi cheltuiala menţionând că vă veţi recupera banii mai târziu. Acoperind costul mâncării, ieșiţi dintr-o situaţie stânjenitoare. Nu sunteţi obligată să faceţi acest lucru dacă este vorba despre achiziţionarea unor produse vestimentare. Îi puteţi sugera să discute cu vânzătoarea pentru a păstra produsele.

Probleme speciale apar și atunci când dorim să cumpărăm un cadou foarte scump sau atunci când primim un cadou foarte valoros.

Este important să nu vă lăsaţi niciodată pradă unei competiţii a cadourilor oferite. Dacă cineva vă oferă un cadou extravagant, din punct de vedere financiar, nu sunteţi obligat să îi întoarceţi cadoul. Cel mai bine este să adoptaţi o poziţie fermă și să opriţi frenezia. În schimb, dacă extravaganţa dumneavoastră nu are limite, ar fi bine să vă gândiţi de două ori înainte să cumpăraţi darurile. Cadourile scumpe pot să genereze valuri de vină, obligaţie și jenă. Nu toată lumea poate să vă egaleze generozitatea și nici nu trebuie să vă așteptaţi ca ei să o facă.

Oferirea bacșișului este una dintre cele mai dificile și confuze aspecte ale etichetei și bunelor maniere din zilele noastre.  

Bacșișul este întotdeauna la dispoziţia dumneavoastră, în sensul că nu este obligatoriu și depinde de bunăvoinţa fiecăruia. Sunt totuși câteva principii generale de care puteţi ţine cont. Bacșișul se poate oferi chelnerilor, manichiuristelor sau coafezelor, șoferilor de taxi, persoanelor care fac livrări la domiciliu sau care se ocupă de parcări la marile hoteluri, portarilor, cameristelor etc. Bacșișul este în general un procent din suma cheltuită pentru serviciul respectiv – 5% pentru șoferii de taxi, 10% pentru chelnerii de la restaurant. Pentru cei care fac livrări la domiciliu, cară bagaje, portarilor, suma oferită poate fi echivalentul a unu sau doi euro.

Este important să nu uitaţi că lauda cu privire la bani și bogăţie vă transformă într-o persoană ofensivă și, mai mult, chiar plictisitoare. Este mult mai bine să vorbiţi cu prietenii despre proiectele lor, despre familiile lor sau despre ei înșiși decât să încercaţi să impresionaţi.