Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Banca Transilvania devine acționar majoritar al Victoriabank din Republica Moldova, la care acționar minoritar semnificativ este BERD

Banca Transilvania a anunțat că intenționează să achiziționeze un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova. Valoarea estimată a tranzacției nu a fost anunțată.
 aboneaza-te
banca transilvania

BT a solicitat aprobarea achiziției din partea autorităților de reglementare bancară și autorităților relevante din România și Republica Moldova.

Din 2007 până în prezent, acesta este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piața din Republica Moldova.

„Ca urmare a investiției avute în vedere, Banca Transilvania și BERD vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni. Acționar minoritar, BERD și-a majorat participația la 27,5%, anul trecut, în încercarea de arestabili o guvernanță corporativă eficientă și de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank”, au anunțat reprezentanții BT, pe Bursa de Valori București.

Cu ochii pe ban(cher)i

Banca Transilvania este a doua bancă din România, în funcție de active, iar BERD este acționar al BT din 2001. BT a devenit anul trecut a doua bancă din țara noastră, având la finele anului trecut active în valoare de 51,776 de miliarde de lei, ceea ce reprezenta o cotă de piață de 13,15%. Pe locul al treilea al sistemului bancar românesc a coborât, după ce ani buni a fost tradițional locul al doilea, BRD – Groupe Société Générale, cu active de 50,657 de miliarde de lei, care reprezentau o cotă de piață de 12,87%. Această schimbare a fost cea mai mare surpriză a anului trecut, în sistemul bancar românesc.

„Suntem încântați să ne alăturăm BERD-ului și celorlalți acționari în demersul de a dezvoltă piață bancară locală și de a susține economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o bancă solidă, bine poziționată pe piață bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creștere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogată expertiză – IMM, retail, microcompanii –, precum și în ceea ce privește serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambițios, ne bazăm inclusiv pe continuarea și dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noștri tradiționali”, a declarat Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Apărută acum aproape 30 de ani în Republica Moldova, Victoriabank are 540.000 de clienți, o echipă de 1.400 de angajați  și aproape 100 de sedii.

Banca se bucură de încredere mare din partea clienților: în iunie a.c., Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreagă piață din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piață, de 39%. Victoriabank se remarcă, de asemenea, prin activitatea de carduri: peste 17% cota de piață ca număr de carduri (aproape 285.000), aproape 25% cota de piață ca număr de POS-uri și peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianți”, au adăugat reprezentanții BT.

Ieșirea din post-criză

Banca Transilvania este nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM și Retail. Banca are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de angajați și peste 500 de sedii.

Grupul BT are expertiză în Republica Moldova din 2008 datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piață în Republica Moldova în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii