Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Banca Transilvania a contractat de la BERD un împrumut de 40 de milioane de euro pentru investiții în locuințe eficiente energetic

Banca Transilvania este prima instituție financiară locală care s-a alăturat programului de finanţare Green Economy Financing Facility (GEFF) al BERD, contractând un împrumut de 40 de milioane de euro pentru investiții în eficiența energetică destinate locuințelor.
Matteo Patrone

GEFF face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care banca intenţionează ca, până în 2020, să utilizeze 40% din investiţiile sale anuale pentru finanţările destinate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparaţie cu o medie de aproximativ 25% din investiţiile anuale din ultimii cinci ani.

Lansat astăzi în România, GEFF pune la dispoziție fonduri în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care, în prima etapă sunt alocați 70 de milioane de euro. Banca Transilvania are alocați 40 de milioane de euro din această primă tranșă.

Prin program vor fi finanţate investiţiile în locuințe, destinate eficienţei energetice, energiei regenerabilă și soluţiilor de economisire a apei. Este pentru prima data când BERD finanţează investiţii de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial din România. BERD se aşteapta ca băncile din România să dezvolte produse destinate economiei şi investiţiilor verzi.

Beneficiarii acestor finanţări pot fi persoane fizice, grupuri de persoane fizice, asociaţii de proprietari sau companii furnizoare de produse şi servicii verzi. Aceştia vor putea să aleagă soluţii de tehnologii verzi pre-definite sau să solicite consultanţă gratuită pentru identificarea soluţiilor cu consum de energie redus. Consultanţa tehnică este asigurată prin intermediul grantului acordat de către Global Environment Facility şi EBRD Shareholder Special Fund.

Matteo Patrone (foto), directorul regional pentru România şi Bulgaria, a declarat: „Marea majoritate a fondului locativ din România a fost construit între anii 1960 şi 1990, având un nivel scăzut al izolaţiei termice. În timp ce nevoia de a creşte eficienţa energetică este în mod imperios necesară, accesul la finanţare pentru astfel de investiţii rămâne limitată.

Organizația TaiwanICDF, responsabilă de programul de dezvoltare al Chinei de la Taipei, a contribuit cu 12 milioane de dolari americani la GEFF. Vorbind în numele Taiwan ICDF, Larry R.L Tseng din partea Biroului Reprezentativ al Taipei la Bratislava, a menţionat:

Este recunoscut faptul că un număr mare de investiții mici au o contribuție semnificativă la efortul global de reducere a emisiilor de CO2. În linie cu viziunea TaiwanICDF cu privire la parteneriatul pentru progres, vom continua sa colaborăm cu partenerii nostri, cum este şi EBRD, pentru a sprijini programe de dezvoltare durabilă.”

Anterior GEFF, BERD a facilitat în România peste 470 de investiţii în eficienţă energetică şi producerea energiei din surse regenarabile, cu o valoare cumulată de aproximativ 190 de milioane de euro. Aceste investiții au fost acordate pentru municipalități, companiile mari din industrie și pentru IMM-uri. În total, până azi, BERD a facilitat împrumuturi de aproximativ 4 miliarde de euro prin programe similare de finanțare a investițiilor verzi în 24 de țări.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii