Această finanţare completează împrumutul iniţial în valoare de 250 milioane de euro acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare.
“Pe lângă investiţiile deja demarate în cadrul proiectului iniţial, această finanţare adiţională va asigura modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ŤGrigore Alexandrescuť şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
Pe lângă obiectivele deja demarate în cadrul proiectului iniţial, prin finanţarea adiţională se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş.
“Prin aprobarea acestei finanţări suplimentare, reiterăm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sănătate şi pentru a investi mai mult şi mai eficient în soluţionarea provocărilor critice din acest sector vital”, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România.
Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătăţii, iar data limită de finalizare a acestuia este 31 decembrie 2024.
Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă la data 1 martie 2033 şi este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR plus marja variabilă a Băncii (cota indicativă actuală fiind 0,83%).