Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Banca Mondială: Economia României va crește cu 5,1%, în 2018, dar cu un deficit bugetar de 3,3%

Economia României va continua să crească peste potențial, în acest an, până la 5,1%, datorită stimulentelor fiscale și unei Uniunii Europene îmbătrânite, se preconizează într-un studiu al Băncii Mondiale.
 aboneaza-te
shutterstock-money-bani-Romania-investitii-hartashutterstock_606849020

Creșterea continuă a consumului este de așteptat să adâncească deficitul de cont curent la 4,3%, în 2018. Măsurile fiscale adoptate în 2017 au exercitat presiuni asupra deficitului bugetar consolidat. În absența măsurilor de corectare, deficitul fiscal este estimat să atingă 3,3% din PIB în 2018, ceea ce ar pune România pe o traiectorie de reintrare în procedura de deficit excesiv a UE. Cu toate acestea, guvernul a declarat că, la fel ca în 2017, ar fi gata să promoveze măsuri de ajustare, dacă deficitul va amenința plafonul de 3%. Lărgirea deficitului fiscal ar împinge datoria publică la 46,8% din PIB, la sfârșitul anului 2020, de la 44,5% în 2017”, se subliniază în studiul BM.

În ciuda acestui fapt, datoria publică rămâne una dintre cele mai scăzute din UE, se remarcă în studiul citat.

În plus, aceștia au menționat că inflația este estimată la un vârf de aproximativ 5% la jumătatea anului 2018, reflectând excesul de cerere internă și diminuarea efectului de bază al reducerilor fiscale.

BNR anticipează o scădere treptată a inflației la nivelul de 3,5%, la sfârșitul anului 2018, datorită încetinirii dinamicii consumului privat, deoarece nu se prevede o creștere fiscală suplimentară a veniturilor reale ale gospodăriilor”, se mai scrie în studiul BM.

Consumul privat puternic, ajutat de politica fiscală expansionistă și de creșterea continuă a salariilor reale, susținută parțial de creșterile minime ale salariilor, ar trebui să stimuleze veniturile reale și să ducă la scăderea în continuare a frecvenței sărăciei, conform raportului Băncii Mondiale.

Reprezentanții instituției au remarcat că este de așteptat ca introducerea planificată a programului Minimum Income Inclusion (MSII) să îmbunătățească direcționarea și să crească nivelul beneficiilor pentru cei mai vulnerabili. Rata sărăciei PPP de 5,5 dolari/zi în 2011 este estimată să scadă la 22,6% în 2018, 21,7% în 2019 și 20,9% în 2020.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii