FacebookTwitterLinkedIn

BERD, o instituţie financiară internaţională care operează în Europa, Asia şi Africa, se aşteaptă ca în acest an zona sa de activitate să înregistreze un avans de 4,2%, comparativ cu o creştere de 3,6% cât preconiza în luna septembrie a anului trecut. Avansul din acest an vine după o contracţie de 2,3% înregistrată anul trecut, transmite Reuters.

Cele mai mari revizuiri în sus, de aproape două puncte procentuale, au fost operate de BERD în cazul prognozelor pentru Europa de Sud-Est şi Balcanii de Vest.

Cererea mondială ridicată pentru materii prime şi produse manufacturate a dat un impuls unor economii din regiune, a precizat economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

„Producţia industrială este peste, sau cel puţin a ajuns la nivelul la care era înaintea pandemiei, vânzările cu amănuntul şi-au revenit, iar exporturile s-au relansat”, a spus Javorcik.

Cu toate acestea, în condiţiile în care turismul se confruntă în continuare cu probleme, perspectivele pentru sectorul călătoriilor rămân în continuare incerte, iar ţările puternic dependente de acest sector, cum sunt Croaţia, Georgia, Egiptul și Tunisia, se confruntă în continuare cu dificultăţi, a apreciat Javorcik.

În cazul României, BERD şi-a îmbunătăţit în mod semnificativ estimările privind evoluţia economică în 2021, prognozând o creştere de 6% în acest an, faţă de un avans de 3% cât estima în luna septembrie a anului trecut.

Potrivit BERD, cele trei ţări din regiunea Europei de Sud-Est (România, Bulgaria şi Grecia) au fost afectate serios de criza Covid-19 în 2020, cu o contracţie medie de 5,2%. Cu toate acestea, în prezent, are loc o revenire în toate cele trei ţări din regiunea Europei de Sud-Est, în special în România, astfel că pe ansamblul lui 2021, BERD se aşteaptă la o creştere de 5,2% la nivel regional.

„În ultimele două trimestre, economia a crescut în ritm robust, pe măsură ce măsurile de izolare au avut un impact limitat asupra activităţii economice (…) Actualul avânt din economie ar urma să ducă la o creştere de 6% a PIB în 2021. Pentru 2022, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă ar urma să dea un impuls semnificativ investiţiilor, în timp ce consumul privat şi îmbunătăţirea exporturilor ar putea să se traducă într-o creştere economică de până la 5%. Principalul risc în jos la adresa acestor prognoze are legătură cu evoluţia pandemiei”, transmite BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia ţării, iar 76% dintre aceste investiţii au mers în sectorul privat.