FacebookTwitterLinkedIn

Inflația a atins un record de 5% lunile trecute, depășind limita de 2% stabilită la nivel european, potrivit Reuters. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană nu și-a înăsprit politica până acum. Reprezentanții instituției și-au justificat inacțiunea argumentând că situația prețurilor se va rezolva de la sine, deoarece factorii unici tranzitori sunt principalele motive pentru inflația ridicată.

Tranziția ecologică prezintă riscuri pozitive pentru inflația pe termen mediu”, a spus Isabel Schnabel, membru al consiliului executiv BCE.

Schnabel a spus că există două scenarii în care BCE ar trebui să schimbe politica. Primul scenariu este dacă sumele ridicate din sectorul energetic se transferă către alte sectoare ale economiei și modifică comportamentul de stabilire a prețurilor. Al doilea scenariu ar fi dacă calea prețurilor la energie, puternic afectată de taxele pe carbon și de tranziția ecologică, amenință să împingă inflația generală peste țintă.

“Dezechilibrele dintre cerere și ofertă pot rămâne prelungite pe fondul tranziției, iar prețurile carbonului vor crește în continuare, ceea ce înseamnă că contribuția prețurilor la energie și electricitate la inflația prețurilor de consum ar putea fi peste norma sa istorică pe termen mediu”, a adăugat Schnabel.

Schnabel a adăugat că o taxă pe carbon este puțin probabil să fie negativă pentru creșterea economică și studiile sugerează că ar putea avea chiar un impact pozitiv modest.