Pentru somație au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga și Valentin Jucan, iar împotriva propunerii (deci, pentru păstrarea sancțiunii inițiale) au votat Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Călin Cristea.
Răsvan Popescu a fost de părere că „dacă nu se descoperă chestiuni importante care ne-au scapat la prima discutare a subiectului, nu trebuie revenit asupra sancțiunii”, argumentând că schimbarea sancțiunii ar vurnerabiliza Consiliul într-un eventual proces.
În ședința publică din 6 februarie a.c., Consiliul a amendat B1 TV cu 70.000 de lei, la propunerea preşedintelui CNA, Laura Georgescu, susţinută prin şapte voturi (Turos, Gubernat, Georgescu, Mititelu, Trepcea, Popescu, Cristea), din cauza încălcării articolului 40(3) din Cod (referitor la obligaţia moderatorilor invitaţilor de a nu folosi un limbaj injurios) în emisiunea „Sub semnul întrebării”, dar şi pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, în cadrul „Ring TV”.
Narcisa Iorga propusese (în 6 februarie) somarea emisiunii „Sub semnul întrebării”, însă Consiliul a adoptat o amendă (cu şapte voturi), iar somaţia nu a mai apucat să fie suspusă votului.
Membrii CNA au decis azi să rediscute și amenda aplicată emisiunii „Sinteza zilei” (Antena 3), difuzată pe data de 14.01.2014, în urma căreia s-au primit 15 reclamaţii.
Dar în timp ce Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 3 la CNA, vorbea despre subiectul în discuție, Valentin Jucan a scos un obiect pe care l-a așezat pe masa Consiliului: un suport de metal pe care era prins un disc galben pe care scria „Presa Liberă”, iar discul era legat și de două lanțuri din metal închise cu mai multe lacăte chinezești. (Vezi foto!) – notează Media Expres.
Președintele CNA, Laura Georgescu, a suspendat ședința în jurul orei 11:35 și a anunțat o conferință de presă de la ora 13:00.
La ora 13:15, președintele CNA a venit în fața ziariștilor care participă în mod obișnuit la ședințe, dar și în fața jurnalistilor TV care au filmat conferința, pentru a afirma că trei membri atacă instituția, dar fără a le spune numele.
Laura Georgescu a spus că a sesizat Comisiile de specialitate ale Parlamentului, Registrul Comerțului, Agenția Națională de Integritate și Consiliul Superior al Magistraturii referitor la „starea de incompatibilitate” a unor membri.
Întrebată despre ce membri este vorba, dar și la alte întrebări ale jurnaliștilor, ea a răspuns făcând apel la aceștia să-și facă meseria și să facă o anchetă pentru a afla detalii.
Ea a acuzat anumiți membri că trimit comunicate în numele CNA și că „se încearcă oprirea acestei instituții”.
Florin Gabrea, Narcisa Iorga și Valentin Jucan au luat și ei cuvântul, în nume propriu, pentru a răspunde la acuzațiile aduse.
Gabrea, Iorga și Jucan au spus că prin comunicatele și scrisorile deschise trimise presei nu au făcut altceva decât să își exprime o părere proprie, fără a vorbi în numele întregului Consiliu, și că susțin în continuare libertatea de opinie – pe care și ei o au.
Valentin Jucan a vorbit despre obiectul pe care l-a așezat pe masă în timpul ședinței numindu-l „semnal de alarmă” și „formă de protest”. El a spus că a vrut să atragă atenția asupra celor opt membri (Lorand Turos, Monica Gubernat, Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Călin Cristea) și asupra modului în care aceștia votează, în funcție de radiodifuzorul în discuție.
În jur de ora 14:30, la o jumătate de oră de la finalul acestei conferințe, presa a fost anuntață că ședința se amână, cel mai probabil, pentru joi, 20 februarie.