FacebookTwitterLinkedIn

Pe lângă titlu, Baia Mare a câştigat un premiu în valoare de 50.000 de euro. Oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului național Capitala Tineretului din România, premiul reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător al titlului, dar și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare.

Programul național Capitala Tineretului din România se află sub patronajul președintelui României, Klaus Iohannis.

#UTurn

Ceremonia de decernare a titlului a avut loc sâmbătă, 11 noiembrie, la Gala Tineretului din România, în cadrul Summitului Tinerilor. Evenimentul l-a găzduit de Bacău, actuala Capitală a Tineretului din România.

Ne bucurăm că Baia Mare a fost aleasă următoarea Capitală a Tineretului din România cu #UTurn. Acest titlu nu este al nostru, ci al tinerilor din Baia Mare și din România. Ne vedem anul viitor la Baia Mare, Capitala Tineretului din România 2018-2019”, a declarat Daniel Orza, reprezentant Baia Mare, Capitala Tineretului din România.

#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, își propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunități atractive pentru tineri, astfel încât aceștia să fie activi și determinați să rămână și să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituțiilor și mediului de afaceri.

Baia Mare a învins, în finală Iași şi Satu Mare

Un juriu independent a evaluat candidaturile celor trei oraşe finaliste – Baia Mare, Iași şi Satu Mare. Acesta a fost alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice. Jurizarea a fost făcută în funcţie de criterii precum motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor, și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

Aflat la a doua ediție, competiția funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015. Inițial în competiție s-au înscris Alba Iulia, Baia Mare, Galați, Iași, Ploiești, Satu Mare și Suceava.

Programul este coordonat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Organizatorii își propun să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de tineret și cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltare urbană.