FacebookTwitterLinkedIn

Om de afaceri cu dublă cetăţenie, iraniană şi română, Bagher Karimzadeh a făcut avere din producţia şi comerţul cu băuturi alcoolice. El a înfiinţat societatea Prodal ’94 împreună cu Jabbar Kanani, firmă specializată în producţia băuturilor alcoolice, piesele de rezistenţă fiind vodca Stalinskaya şi ginul Wembley. Împreună cu partenerul său mai este acţionar la Suntory Agrochemical, cu activităţi în domeniul comerţului cu produse chimice destinate agriculturii.

În 2010, cifra de afaceri a Prodal a scăzut cu 16%, până la 8,9 milioane de euro, în linie cu declinul generalizat al pieţei locale de băuturi alcoolice. Profitul s-a micşorat în ritm mai accelerat, cu 77% comparativ cu 2009, fiind de doar 90.000 de euro. Faţă de 2008, când profitul depăşea 2 milioane de euro, în 2010 s-a reuşit obţinerea a doar 5% din această valoare. Mult mai rea este situaţia financiară a companiei de distribuţie Granddis, care are în portofoliu mărci precum Stalinskaya şi Wembley şi care face parte din grupul de firme Prodal. Cu toate că din 2009 preluase distribuţia produselor Garrone, cifra de afaceri a stagnat comparativ cu anul anterior. Însă, de la un profit de peste 110.000 de euro în 2009, Granddis a înregistrat anul trecut pierderi de 300.000 de euro. Aceasta în ciuda estimărilor din urmă cu un an care vedeau bussinesul Granddis la 28 de milioane de euro, nivel similat din 2008. În realitate, cifra de afaceri a rămas neschimbată la 23,5 milioane de euro. Din 2008, compania este prezentă şi pe piaţa din Bulgaria unde există Prodal ’94, cu sediul la Sofia.

În ciuda rezultatelor mai slabe, brandul Stalinskaya şi-a păstrat poziţia de lider, deţinând în prezent o cotă de piaţă de 42%. Marca de gin Wembley se situează şi ea pe primul loc, cu o cotă de piaţă ce se apropie de 50%. Nici după primul an de la intrarea pe segmentul de whisky, cu brandurile Evan Williams şi Heaven Hill, situaţia nu s-a îmbunătăţit. În afară de fotbal, Bagher este pasionat de pescuit, însă vacanţele şi le petrece exclusiv în mijlocul familiei.Bagher a înfiinţat societatea Prodal ’94, firmă specializată în fabricarea de băuturi alcoolice, alături de conaţionalul său Jabbar Kanani, iar la sfârşitul anului 1997 au înregistrat la OSIM marca de vodcă Stalinskaya. El a fost şi unul dintre acţionarii clubului de fotbal Dinamo, unde a fost cooptat de fraţii Becali în 2003. Anul trecut a părăsit însă gruparea din Şoseaua Ştefan cel Mare, fără a se mai implica în sport. În 2003, împreună cu Jabbar Kanani, Bagher Karimzadeh a preluat de la fraţii Ioan şi Victor Becali controlul companiei International Sport Management (ISM).

Vezi care era averea lui Bagher Karimzadeh în 2010