FacebookTwitterLinkedIn

Compania a anunțat recent, pe data de 6 decembrie, intenţia de a opri producţia. Instalaţiile se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie.

”Angajaţii vor veni în continuare la serviciu şi sunt pregătiţi în orice moment să reia producţia dacă şi când condiţiile pieţei o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activităţi vor fi mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situaţia de pe piaţa din România se va îmbunătăţi”,  a declarat Harri Kiiski, CEO Azomures .

Dacă la începutul lunii, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.

Potrivit conducerii Azomureş, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, iar în România creşterea a fost pronunţată. Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotaţia la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro faţă de preţul de referinţă European (TTF), în ultima lună în România preţul final a fost cu 9 euro peste preţul de referinţă TTF.

De asemenea, preţul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul cu aproximativ 30 de euro.

„Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri”, a mai spus Harri Kiiski.

Compania a mai anunţat că nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanţei 81/2019, a fost realizată abia la sfârşitul anului 2021. ”Acest ajutor a susţinut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) şi s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România”.

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.

În 2020, compania a ridicat afaceri de 1,8 mi­liarde de lei, iar pentru anul acesta şi-a bugetat un business de aproape 2 mi­liarde de lei.