Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Lideri |
|

Azamat Zhangulov, KMG International: 40% din producția de petrol este la costuri mai mari decât prețurile actuale

Azamat Zhangulov, vicepreședintele senior al KMG International, fostul grup Rompetrol, vorbește într-un interviu pentru Forbes România despre prețul "corect" al petrolului.
Azamat Zhangulov

“Primesc în fiecare dimineață estimări privind prețurile petrolului din partea analiștilor și variază mult de la o zi la alta și de la un analist la altul. Este important să înțelegem că evoluțiile petrolului sunt greu de anticipat, dar la fel de important e să urmărim cu atenție tendințele”, afirmă vicepreședintele senior KMG International.

Cea mai importantă tendință este reprezentată de menținerea pe un orizont mai lung de timp a deficitului dintre cerere și ofertă. “Cererea scade și ca urmare a noilor tehnologii, care au la bază consumuri mai eficiente. Pe partea de ofertă, lipsa unui acord între producătorii de petrol face ca prețul să fie afectat de acest factor – supraoferta. Dar odată ce se va ajunge la un acord, și eu cred că se va ajunge la un acord, acest factor va dispărea”.

Până la urmă, costul economic al țițeiului este mai mare decât prețurile actuale ale pieței

Pe ce se bazează Azamat Zhangulov când anticipează un acord, în condițiile producției suplimentare ce urma să apară după ridicarea restricțiilor pentru Iran și a luptei pentru influență regională între acest stat și Arabia Saudită?

VEZI AICI DE CE AZAMAT ZHANGULOV A FOST INCLUS PE LISTA FORBES 16 PENTRU 2016

„Dacă privim harta mondială a producției de țiței, astăzi se produc aproximativ 92 de milioane de barili pe zi. În medie, costul de producție este foarte aproape de prețurile existente, de 25 – 30 de dolari pe baril. Dar mai mult de 40% din acest petrol este produs la costuri dincolo de aceste niveluri ale prețurilor. Pentru anumite perioade de timp, o astfel de situație poate fi suportată de companiile care au făcut profituri pe termen lung. Dar unele dintre aceste companii au făcut investiții importante, fie în upstream, fie în alte domenii, și nu mai au fondurile necesare pentru a susține o astfel de situație pe un termen prea lung. Aceste companii vor trebui să scadă producția și, implicit, oferta de petrol la nivel mondial”.

AZAMAT ZHANGULOV: SUNTEM SIGURI CA ACHIZIȚIA ACȚIUNILOR DE LA STAT SE VA FACE ÎN ACEST AN

Dincolo de toți acești factori economici, prețul petrolului este ținut jos, cel puțin în prezent, și de puternica influență a factorului politic. „Până la urmă, costul economic al țițeiului este mai mare decât prețurile actuale ale pieței. Nu este 80 sau 100 de dolari pe baril, dar este mai mare decât ne imaginăm, iar o dată ce principalii actori ar putea ajunge la un acord, prețul ar putea redeveni cel economic, nu cel politic”.

AZAMAT ZHANGULOV, KMG: NOUL DRUM AL MATASII AR PUTEA FI O OPORTUNITATE PENTRU ROMÂNIA

Aflați mai multe despre performanțele operaționale ale KMG International, despre perspectivele prețurilor petrolului, dar și despre rolul pe care România l-ar putea juca în construirea unui nou Drum al Mătăsii, care să lege Asia de vestul Europei din ediția tipărită a Forbes România, care va apărea pe piață pe 22 februarie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii