Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Averile colosale ale oamenilor din cabinetul presedintelui Donald Trump

În cazul în care ești în căutarea unui loc de muncă stabil în cadrul guvernului american, ar fi de preferat să aștepți rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.
shutterstock_DonaldTrump

În decursul a doar doi ani și jumătate, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, a înlocuit 12 din cele 23 de poziții ale cabinetului său – pe unele în repetate rânduri. În prezent, el este compus din 17 milionari, 2 multimilionari și un miliardar, a căror avere însumată ajunge la 3,2 miliarde de dolari, puțin peste averea președintelui însuși.

În ciuda nemulțumirii publice, cei mai bogați dintre bogați și-au păstrat funcțiile. Astfel, Betsy DeVos (secretar al educației, 2 miliarde), Wilbur Ross (comerț, 600 de milioane) și Steven Mnuchin (trezorerie, 400 de milioane) au rămas în pozițiile lor, iar averea lor însumează 95% din cele 3,2 miliarde de dolari.

„Îmi doresc oameni care au făcut o avere. Veți vedea ce urmează să se întâmple.” Acestea au fost cuvintele actualului președinte adresate unei mulțimi în Des Moines, Iowa, în timpul turneului său de mulțumire pentru victoria din 2016.

Și ce s-a întâmplat? Economia a crescut, iar odată cu ea și scandalurile privind etica politicii americane. Drept urmare, plutocrații ezită din ce în ce mai mult să ia parte la conducerea statului, iar, în prezent, singurii dispuși să ocupe poziții înalte în administrația Trump sunt aceiași birocrați care au ocupat aceste poziții decenii la rând: milionari asigurați, precum William Barr și Andrew Wheeler, a căror avere, însă, nu le permite să intre în elita superbogaților.

Mai jos, o scurtă analiză a fiecărui portofel din cabinetul lui Trump.

-Betsy DeVos, 61 de ani, Secretary of Education, avere – 2 miliarde de dolari

DeVos a pornit în viață cu o avere (cea a răposatului său tată, magnatul pieselor auto Edgar Prince) și s-a căsătorit cu alta (cea a socrului ei, răposatul miliardar Richard DeVos). Portofoliul ei include imobiliare în Michigan și Bahamas, acțiuni la echipele sportive Orlando Magic și Chicago Cubs dar și investiții în capitaluri proprii în lanțul de magazine At Home și programul spațial SpaceX al miliardarului Elon Musk. Averea ei este împărțită între soțul ei și cei patru copii ai lor.

Wilbur Ross, 81 de ani, Secretary of Commerce, avere – 600 de milioane de dolari

Wilbur Ross a lucrat timp de 24 de ani la banca de investiții Rothschild până în 2000, când și-a creat propria firmă, WL Ross&Co. Cea mai mare lovitură a sa, însă, a venit în 2002, când George W. Bush a impus taxe importului de oțel, variind intre 15 și 30 la sută. Deși o puternică lovitură pentru economia americană – 30 de milioane de dolari – noile taxe au lucrat în favoarea companiei International Steel Group, fondată de WL Ross&CO și i-au adus lui Wilbur Ross un profit de 260 de milioane de dolari. Ani de-a rândul, Wilbur a încercat să-și picteze portretul de miliardar, întărindu-și reputația și atrăgând investitori. Totul s-a sfârșit odată ce acesta s-a alăturat cabinetului, fiind forțat să-și prezinte averea în rapoarte federale.

Steven Mnuchin, 56 de ani, Secretary of the Treasury, avere – 400 de milioane

Imediat după terminarea facultății, Steven Mnuchin s-a angajat timp de 17 ani la firma tatălui său, Goldman Sachs. Similar aventurii lui Wilbur Ross, Steven și-a format propria firmă în 2004, Dune Entertainment, cu contracte în industria cinematografică. Firma a finanțat o serie de filme de succes, în mare parte pentru 20th Century Fox, precum franciza X-Men și blockbuster-ul Avatar. Eventual, el avea să vândă OneWest, una dintre cele mai mari bănci din California, pe care o cumpărase în 2009 împreună cu grupul său de investitori, pentru suma de 3,4 miliarde de dolari, în bani și acțiuni. Astăzi, Mnuchin și soția sa dețin un imperiu imobiliar în valoare de 100 de milioane de dolari, care include case în Washington D.C., New York, Los Angeles și Scoția.

William Barr, 69 de ani, Attorney General, avere – 40 de milioane de dolari

După mandatul său în cadrul administrației lui George H. W. Bush, Barr a petrecut 26 de ani  în sectorul privat. El a lucrat în cadrul colosului din telecomunicații, Verizon, unde a ocupat funcțiile de consilier general și vicepreședinte. În apogeul crizei financiare, William Barr a părăsit compania cu un pachet de pensionare pe care un raport SEC îl descrie ca fiind compus din 17,1 milioane de dolari din planul de amânare a veniturilor al companiei și din 10,4 milioane de dolari plată de separare(separation payment). El a ocupat apoi funcția de director a trei companii tranzacționate public(publicly traded): Och-Ziff Capital Management, Dominion Energy și Time Warner.

-Robert Lighthizer, US Trade Representative, avere – 25 de milioane de dolari

-Ben Carson, Secretary of Housing & Urban Development, avere – 20 de milioane de dolari

-Elaine Chao, Secretary of Transportation, Avere – 20 de milioane de dolari

– Alex Azar, Secretary of Health & Human Services, Avere – 15 milioane de dolari

– Dan Coats, Director of National Intelligence, avere – 15 milioane de dolari

– Mark Esper, Secretary of Defence, avere – 5 milioane de dolari

– Mick Mulvaney, Director of the Office of Management and Budget, White House chief of staff, avere – 5 milioane de dolari

– Sonny Perdue, Secretary of Agriculture, avere – 5 milioane de dolari

– Patrick Pizzella, Secretary of Labor, avere – 5 milioane de dolari

– Andrew Wheeler, Administrator of the Environmental Protection Agency, avere – 3 milioane de dolari

– David Bernhardt, Secretary of the Interior, avere – 3 milioane de dolari

– Rick Perry, Secretary of Energy, avere – 3 milioane de dolari

– Gina Haspel, Director of the Central Intelligence Agency, avere – 2 milioane de dolari

– Robert Wilkie, Secretary of Veterans Affairs, avere – 2 milioane de dolari

– Chris Pilkerton, Administrator of the Small Business Administration, avere – 1 milion de dolari

– Mike Pence, Vice President, avere – 1 milion de dolari

– Kevin McAleenan,  Secretary of Homeland Security, avere – 800 000 de dolari

– Mike Pompeo, Secretary of State, avere – 800 000 de dolari

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii