Cautare
, Contributor

Travel |
|

Aventura indiană

Junglă. Lux. Două lucruri cum nu se poate mai diferite. Opuse chiar. Şi totuşi, nu puţini sunt hotelierii care şi-au propus să le ofere oaspeţilor experienţa vacanţei în sălbăticie, beneficiind însă de confortul garantat de cele cinci stele. Noi vom alege India pentru a vedea tigrii în habitatul lor natural şi pentru a ne bucura de cel mai luxos sejur în inima naturii neîmblânzite.
The Oberoi Vanyavilas, Ranthambhore

Suntem în Ranthambhore, parc naţional aflat în statul indian Rajasthan. Înainte, acesta era terenul de vânătoare preferat al maharajahilor de Jaipur. Azi, cu o suprafaţă de aproape patru sute de kilometri pătraţi, este una dintre cele mai mari rezervaţii din nordul Indiei. Este locul unde poţi merge în safari pentru a vedea tigri şi o mulţime de alte animale.

Pe urmele tigrilor

Parcul Naţional Ranthambhore este un nume cunoscut de iubitorii de natură din întreaga lume. Fiind tot mai mediatizat, era firesc ca turismul să se dezvolte, oferta de cazare fiind azi extrem de variată, croită pentru (aproape) toate buzunarele. Există o mulţime de hoteluri cu tarife accesibile şi impresionant de multe hoteluri de lux (Aman-I-Khas, Dev Vilas, Nahargarh, Taj Sawai Madhopur Lodge, Sher Bagh, Tree House Anuraga, Khem Vilas), care mizează pe o multitudine de tipuri de confort, de la cel oferit de vilele tradiţionale (haveli) la cel asigurat de bungalow-uri sau de corturi, acestea din urmă devenind un fel de marcă a locului.

Tocmai pentru a vedea cum este o vacanţă exclusivistă petrecută… la cort, din bogata listă de resorturi, noi vom alege The Oberoi Vanyavilas, Ranthambhore. Nu este doar cel mai luxos hotel din zonă, ci unul dintre cele mai frumoase din întreaga lume. Fără niciun fel de exagerare.

Dar înainte de a vorbi despre hotel, să vedem care sunt atracţiile Parcului Naţional Ranthambhore. Suntem aici pentru că vrem să vedem tigrii – ei sunt vedetele parcului, au nume, sunt îndeaproape urmăriţi de specialişti, care le cunosc tabieturile. Dar nu sunt singurele carnivore mari pe care le poţi întâlni; tot în Ranthambhore trăiesc leoparzi, hiene dungate şi crocodili. Iar inventarul animalelor exotice continuă cu urşii buzaţi, antilopele nilgai, pitonii indieni, viperele Russel, cobrele, langurii, civetele şi sute de alte specii de amfibieni, reptile, păsări şi mamifere.

Pentru a vedea tigroaicele cu pui, maimuţele şi diverse specii de păsări, va trebui să ajungem în jungla cea mai deasă, în regiunea Bakaula. Vom merge şi la cel mai mare lac din parc, Padam Talao, pe al cărui mal se află Jogi Mahal, o elegantă vilă roşie, unde vom face popas scrutând malurile în căutarea antilopelor chinkara venite la adăpat. Între Padam şi un alt lac din rezervaţie, Raj Bagh Talao, se află un alt loc pitoresc, un sit arheologic ale cărui arcade, trepte şi ziduri ruinate şi împresurate de vegetaţie îţi vor devoala câte ceva din istoria acestui loc. La fel cum o va face şi milenarul Fort Ranthambhore, aflat acum în Patrimoniul UNESCO. Iar pentru a vedea panterele, va trebui să ajungem în valea Kachida, loc în care ele s-au retras, ocolind teritoriul tigrilor.

Citește și În Regatul Dragonului

Lutul şi… luxul

Ne-am cazat, aşadar, într-o tabără de corturi. Sălbăticia este la doi paşi, atmosfera miroase a libertate, iar cadrul construit de om încearcă să păstreze artificialitatea la un nivel minim din punct de vedere arhitectural. Zidurile de lut, ridicate în stilul tradiţional din Rajasthan, sunt rezultatul uneia dintre cele mai originale viziuni din industria hotelieră de lux.

Însă nici vorbă de precaritate. Corturile au pereţi solizi şi podea de lemn. Acoperişul este alcătuit din trei straturi de pânză, cea de la interior fiind executată special pentru The Oberoi Vanyavilas, Ranthambhore, şi fiind imprimată cu motive animaliere şi vegetale (tigri şi copaci), materialul fiind presărat cu steluţe aurii care strălucesc în întunericul nopţii.

Nu uita: acesta este un complex turistic de lux. Şi încă ceva: nu este doar unul  dintre complexurile de corturi răspândite în Asia şi, mai ales, în Africa şi rezervate clienţilor cu pretenţii, ci, cu siguranţă, cel mai sofisticat dintre toate. Are zeci de premii şi este prezent în mai toate topurile destinaţiilor turistice de lux din Asia. Lonely Planet i-a acordat de trei ori titlul Best Wildlife Resort in India (2012, 2013, 2015), iar Forbes i-a inclus de două ori numele în World’s Best Hotels & Resorts (2008 şi 2009). O altă publicaţie specializată, Travel + Leisure, l-a văzut drept cel mai bun hotel al lumii în 2010 (cu un an înainte se situase pe locul secund), cel mai important resort asiatic (2009 şi 2010), unul dintre cele mai competitive la capitolul servicii şi o destinaţie romantică de top (între primele 50 de pe Mapamond). Iar la acestea se adaugă zeci de distincţii primite de la Condé Nast Traveler.

The Oberoi Vanyavilas, Ranthambhore, ne promite tot: aventură, dar şi linişte; lux şi, totodată, întoarcere la simplitatea primordială; confort, pe care însă îl vom experimenta în mijlocul sălbăticiei. Excelenţa acestui refugiu vine tocmai din felul în care hotelierul a ştiut să armonizeze contradicţiile.

Cazarea se face, aşadar, într-unul dintre cele 25 de corturi. Distanţa dintre ele asigură intimitatea, iar acesta este unul dintre lucrurile pe care oaspeţii îl apreciază cel mai mult la acest complex. Suprafaţa fiecărui cort este de peste 70 de metri pătraţi. Beneficiem de toate lucrurile pe care aşteptăm ca un hotel select să le asigure, începând de la dormitorul decorat cu un rafinament neîntrecut şi ajungând la teresa privată cu vedere spre grădini. Culorile elementelor decorative şi ale mobilierului sunt inspirate de paleta cromatică a junglei. Predomină bejul şi maroul, alb-negrul şi, în cazul tapiţeriei şi al covoarelor, motivele animal print (tigrate). Nuanţele de pământ au fost alegerea firească de vreme ce caracteristica arhitecturală cea mai pregnantă a întregului complex este constituită de zidurile de lut.

Spa şi gastronomie în stilul Oberoi

Şi pentru că am fugit de tumultul civilizaţiei, să profităm din plin de această vacanţă. La The Oberoi Vanyavilas, Ranthambhore, se află un minunat spa unde te vei putea bucura de unele dintre cele mai eficiente tratamente revitalizante. Hotelurile Oberoi sunt faimoase pentru centrele sale de acest fel, iar clienţii fideli ai brandului ştiu prea bine ce beneficii aduce fie şi doar o singură vizită la unul dintre aceste spa-uri. La complexul din Ranthambhore se mizează pe o abordare holistică ce constă în aplicarea de terapii nonclinice, de masaje şi de tratamente de înfrumuseţare, dezvoltate, dacă este să-i cităm pe specialiştii de aici, în acord cu principiile ayurvedice (principii tipice medicinei tradiţionale indiene, derivate din Vede, textele sacre ale hinduismului), cu regulile aromaterapiei, dar şi cu practica occidentală.

Şi dacă tot vorbim despre răsfăţ… atunci să plusăm, trecând la capitolul gastronomie. The Dining Room & Inner Courtyard ne aduce acea diversitate la care te aştepţi de la un resort de lux, meniul ademenindu-ne cu specialităţi occidentale şi asiatice şi, evident, cu preparate tipice gastronomiei indiene.

Citește și VACANȚĂ de cinci stele la Atlantic

Cheia succesului: serviciile şi programele

Vrem să cunoaştem toate secretele junglei din Ranthambhore, să ne bucurăm de acest cadru natural minunat şi, totodată, să facem cât mai multe incursiuni în cultura şi istoria locului. Avem la îndemână mai multe modalităţi de a face toate aceste lucruri. Hotelierii ne invită într-o expediţie de o zi în junglă, într-un safari cu SUV-ul, spre fortul Ranthambhore. Apoi, la distanţă de o oră cu maşina de complexul hotelier se află unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea gavialii. Această expediţie durează patru ore, dintre care o oră şi jumătate o să v-o petreceţi în barcă, pe râul Chambal. În resort, un naturalist vă va face o prezentare a vieţii sălbatice specifice zonei. Tot cu el veţi putea aranja şi o lecţie de astronomie în turnul de observaţie  din complex.

Oferta de programe nu se opreşte aici, continuând cu cele educativ-culinare, oferite de bucătarii complexului, cu explorarea grădinilor hotelului, ajungându-se până la cursurile de iniţiere în artele tradiţionale specifice Rajasthanului. Da, originalitatea conceptului, cadrul natural şi confortul de la The Oberoi Vanyavilas, Ranthambhore, au făcut acest complex faimos. Iar deliciile bucătăriei, tratamentele oferite de spa şi programele şi expediţiile în junglă te vor face să recomanzi la rândul tău această destinaţie odată ce ţi-ai petrecut o vacanţă aici.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii