Cautare
, Contributor

Este unul dintre cei mai experimentați profesioniști în brand management din România. Nina a crescut și a consolidat în România mărci auto precum BMW, MINI, BMWi, Porsche, Audi, Volkswagen, Skoda, SEA...

Lifestyle |
|

Avem nevoie de ritm

 Cititul a fost hobby-ul meu de când mă știu. Bunicul m-a învățat să citesc la lumânare, din Biblie. Era Vechiul Testament, pentru că bunicul era ordonat și trebuia să înceapă lucrurile de la început. Și așa mi-a transmis și mie: lucrurile au un început și un sfârșit.
 aboneaza-te
Nina_Contibutors 2

Iar între aceste două capete este bucuria și este viața. Pe acestea le alegem noi, ascultându-ne „interiorul”, „intuiția”, sau „voia divină” – fiecare cum o numim în reperele noastre.

De la învățătura că „lucrurile au un început și un sfârșit” am declinat totul în viață: de la începutul mesei, cu așteptarea să înceapă și ceilalți și, eventual, o binecuvântare înainte de masă, până la finalul mesei, când mulțumești mamei sau persoanei care a gătit și te bucuri de împlinirea de pe fața ei.

Această paradigmă de „început și sfârșit” mi-a dezvoltat și câteva reguli esențiale în business

  1. Să lucrăm în sincron. Să ne mișcăm în sincron. Să fim atenți la ceilalți, la direcție, la obiectiv, la ce se întâmplă în afara noastră și, mai ales, în grupul nostru mic. Știți cum zboară împreună un stol de rândunici și cum sincronul nu se simte? Un stol de rândunici este un organism viu, format din sute de păsărele, în care fiecare este perfect sincronizată cu cele din imediata apropiere și conștientă de prezența celorlalte și de direcția în care zboară.
  2. Bunul-simț în toate, în paradigma „Cum mănânci un elefant?” – bucată cu bucată. Pas cu pas. Un bun-simț al începutului și al lucrului mare făcut în trepte mici.
  3. Bunul-simț în toate, în paradigma „Cum știi cât de mult mai poți întinde arcul?” – când acesta vibrează puternic și, vibrând, scoate un zgomot fin, la început greu de auzit, iar apoi tot mai puternic, ca un uruit. Atunci este bine să te oprești, dacă nu chiar înainte. Întinderea prea tare a arcului – în echipe, în familie – duce, înainte de ruperea definitivă, la acel „zvon” sau „zgomot” care ne dă semnalul de oprire. Epuizarea. Sațietatea. Semnul că ai mers prea departe cu obiectivele sau cu negocierea.
  4. Oamenii vin întâi de toate. Ați auzit vreun CEO care vinde? Vreun președinte care a atins el singur targetul? Oamenii vând. Oamenii ating targetul. Oamenii sunt cei cu care reușești sau nu. De aceea, acordarea meritului și a binemeritatei vizibilități fiecărui membru al echipei, fără să fie nevoie ca acesta să își consume energia cu strategii de cum să se facă vizibil pentru un nou job în viitor, este cheia echipelor puternice. Este atât de simplu, dacă nu este clișeu.
  5. Comunitățile au avut mereu nevoie de un reper, de cineva sau de ceva care să le dea ritmul. Un regularizator. Acesta este, de obicei, liderul spiritual, omul în care ei cred în afara legilor scrise. Am auzit fiecare la un moment dat – sau deseori – chemarea la rugăciune a muezinului, sau chemarea clopotelor, sau dansul dervișilor.

Ritmul aduce concentrarea și comunitățile se pot mișca împreună. Un ritm constant și clar dat de lider este cel mai important lucru pe care îl poate face acesta pentru o echipă. Strategia este, de cele mai multe ori, creată de „sistem” sau „de la centru”, însă ritmul… ritmul este dat doar de lider, care trăiește printre oamenii lui.

A începe ziua cu un „bun început” și a o termina cu o stare de mulțumire, în fiecare zi, într-un ritm potrivit ție, este cel mai simplu și mai mare lucru pe care îl putem face pentru noi înșine, fiecare. „A pune început bun” și „a vedea sfârșitul” sunt cele mai simple două principii ale mele, care nu au dat greș niciodată. Ele au început în copilăria mea și mi se vor sfârși dincolo de maturitate, iar între ele este bucuria și viața.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii