FacebookTwitterLinkedIn

În perioada 2010-2015, compania BuildGreen, unul dintre principalii jucători în domeniul consultanței pentru design-ul, dezvoltarea și certificarea clădirilor sustenabile pe piața locală, a fost implicată în certificarea a peste un milion de metri pătrați de clădiri din România. Această suprafață include clădiri de birouri, centre comerciale, spații logistice și proiecte rezidențiale.

Citește și; Prea multă energie verde?

De notat este că 40% din această suprafață, adică 400.000 de metri pătrați, corespunde proiectelor de certificare verde derulate în 2015, dintre care 300.000 de metri pătrați au fost deja certificați, iar restul de 100.000 de metri pătrați urmează să fie certificați în prima parte a anului viitor. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2015, BuildGreen a obținut 17 certificate de sustenabilitate, atât pentru proiecte noi, cât și pentru clădiri existente, în numele unor clienți ca: NEPI (Braila Mall și Galati Shopping City), Aberdeen Asset Management (Iris Titan și Phoenix Tower), Genesis Development (West Gate și Novo Park), Hornbach Romania.

Razvan Nica, Managing Director BuildGreen

“Până în prezent, 2015 a fost un an spectaculos pentru sustenabilitate în România – piața a intrat într-o perioadă propice dezvoltării, iar tot mai multe proiecte noi, de foarte bună calitate, redesenează atât spatiul urban, cât și felul în care abordăm sustenabilitatea. Pe măsură ce clădirile ”verzi” au devenit o “regulă” în piață, dezvoltatorii acordă din ce în ce mai multă atenție raportului dintre valoarea de investit și beneficiile concrete ale dezvoltării sustenabile. În acest context, certificările verzi nu mai sunt văzute, în mod limitat, drept instrumente de marketing, ci dobândesc treptat rolul binemeritat ca instrumente de management și de eficientizare a dezvoltării”, spune Răzvan Nica, managing director BuildGreen (foto) .

Despre rolul conceptului de ”verde” în imobiliare și construcții vorbesc și reprezentanții dezvoltatorului centrului comercial ParkLake, o investiție de 180 de milioane de euro situată în sectorul 3 al Capitalei – un parteneriat între companiile Sonnae Sierra și Caelum Development – care vor aplica penru certificarea BREEAM a mallului închiriat, în prezent , în proporție de peste 85% (printre chiriașii recent anunțați se numără ”cel mai reprezentativ magazin Debenhams”, potrivit unui comunicat de presă al dezvoltatorului, desfășurat pe o suprafață de peste 5.000 de metri pătrați și grupul LPP, cu cele cinci branduri: Reserved, Mohito, Sin Say, House și Cropp).

ParkLake-FoodCourtView

Sustenabilitatea este, conform reprezentanților dezvoltatorului, un factor ”cheie” în procesul de dezvoltare imobiliară, care ”va juca un rol important în viitor, în perioada de exploatare, prin implementarea echipamentelor și a conceptelor de proiectare eficiente din punct de vedere al consumului de resurse”. Astfel, ”sistemul riguros de administrare și monitorizare va consta într-un set închegat de măsuri vizând reducerea impactului asupra mediului, pe lângă siguranța și sănătatea vizitatorilor și a angajatilor”. De notat este că abordarea eco a construcției și operării centrului comercial mai are un rol, acela de a contribui la creșterea eficienței economice și la realizarea de economii pe durata de exploatare a centrului.

Revenind la BuildGreen, companie ce a anunțat că se extinde și în afara României – mai precis în Liban, țară în care va gestiona certificarea verd3e a unui ansamblu rezidențial cu 150 de blocuri ce totalizează o suprafață de 100.000 de metri pătrați -,trebuie spus că, dintre cei peste un milion de metri pătrați pentru care compania a lucrat în ultimii 5 ani, 60% sunt reprezentați de clădiri de birouri, 30% corespund proiectelor de retail, în timp ce diferența de 10% este compusă din proprietăți logistice și rezidențiale.

Gerea: ”În maximum 10 luni, vindem acțiunile Rompetrol”

Printre clienții și partenerii cu care BuildGreen a lucrat sau lucrează în prezent, se numără: Mulberry Development (Ovidiu Sandor), Immochan, NEPI, Globalworth Asset Management, EBRD, Aberdeen Asset Management, Colliers International, Portland Trust, S Group Holding, Genesis Development, Padeco, BogArt, Strabag, Bluehouse Development.