FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani

Ca urmare a luării în considerare a creșterii economice de 5,6%, față de 5,2%, cât a fost avut în vedere la elaborarea legii bugetului la începutul acestui an și a unui PIB de 837,1 miliarde lei, față de 815,2 miliarde cât s-a estimat inițial prin proiectul de act normativ, se propune o suplimentare a cheltuielilor”, a declarat, vineri, Ionuț Mișa, într-o conferință de presă susținută la sediul ministerului.

El a precizat că în primul semestru din acest an produsul intern brut a înregistrat o creștere reală de 5,8%, „deci peste estimări, datorită consumului, investițiilor private și cererii externe”.

Consumul nu a fost principalul element de creștere economică și a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Nu a fost doar consumul cel care a generat creștere economică. Rata de creștere a exporturilor de bunuri și servicii a fost de 8,7% în semestrul I din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016. Contribuția exportului net la creșterea reală avută în vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2017 a fost de 1,3 procente. Pe latura ofertei sunt de evidențiat valoarea adăugată brută din industrie care s-a majorat cu 7,3%, cea din servicii cu 6,3%, iar cea din agricultură cu 2,3%. Dacă ne raportăm la volumul producției industriale din 2017, acesta a crescut cu 8% față de aceeași perioadă a anului anterior, fiind cea mai mare creștere pentru această perioadă de timp pe parcursul ultimilor 3 ani. Această creștere s-a datorat producției bunurilor de capital care s-a majorat cu 12,7%. De asemenea, cea mai mare contribuție la creșterea producției industriale a avut-o cererea externă, produsele românești devenind din ce în ce mai competitive pe piața externă”, a mai arătat Mișa.

Mai puţini bani pentru Transporturi şi Dezvoltare, mai multe fonduri pentru SRI şi Parchete

Bani în plus vor primi următoarele instituţii, scrie Mediafax: Ministerul Agriculturii – 1,5 miliarde de lei; Ministerul Afacerilor Interne – 1,16 miliarde de lei; Ministerul Sănătăţii – 207 milioane de lei; Ministerul Muncii – 95,9 milioane de lei; Ministerul Finanţelor – 426,6 milioane de lei; Ministerul Justiţiei – 357,4 milioane de lei; Serviciul Român de Informaţii – 298,8 milioane de lei; Ministerul pentru Mediul de Afaceri – 287,9 milioane de lei; Ministerul Public – 203,5 milioane de lei.

De asemenea, bugetele locale au primit o suplimentare de 697,2 milioane de lei.

În minus au fost rectificate bugetele următoarelor ministere: Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene, respectiv Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Ionuţ Mişa a explicat că la rectificarea bugetară se vor lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze fondurile.

INS a menținut estimările privind creșterea economică din primul semestru, atât pe toată perioada, cât și pe trimestre. PIB-ul poate depăși 800 de milioane de lei, anul acesta

Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Dar a fost premierul la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea. Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte execuţia bugetară, Ionuţ Mişa a spus că: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani