FacebookTwitterLinkedIn

Attila Steiner a precizat că siguranţa aprovizionării cu gaze naturale a Ungariei este asigurată de nivelul de umplere al rezervoarelor de gaze, precum şi de acordul privind achiziţia de gaze pe termen lung, încheiat recent cu grupul rus Gazprom.

Ungaria a semnat pe 27 septembrie a.c., în mod oficial, un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi va asigura securitatea energetică pe termen lung.

Conform acestui acord, Ungaria s-a angajat să cumpere, în fiecare an, de la Gazprom o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale timp de cel puţin zece ani.

Preţul este mult mai mic decât cel plătit până atunci, fiind bazat pe un acord bilateral semnat în 1995, şi va contribui la păstrarea reducerilor de preţuri la utilităţi iar consumatorii ungari vor continua să plătească unele din cele mai scăzute preţuri din Uniunea Europeană.

Ungaria a început să primească gaze naturale de la Gazprom de la 1 octombrie via TurkStream şi conductele din Europa de Sud-Est.