
Autenticitatea e/ar trebui să existe în ADN-ul brandului, dar e, în cele mai multe cazuri, închistată în stereotipuri.
Deci, ce (mai) înseamnă să fii autentic în zilele noastre?
Autenticitatea este capacitatea de a recunoaște ce te face unic și original. O analiză simplă, la început de drum e despre puncte tari și puncte slabe (sau ceea ce există deja), oportunităţi și ameninţări (sau ceea ce se va întâmpla cu brandul). E o analiză care te face să descoperi cuvintele-cheie importante pentru brand și cele care generează unicitatea și originalitatea acestuia.
Autenticitatea e despre viziune și valori. Secţiunea aceea de prezentare pe care, în general, lumea o trece la categoria și altele, sau, în cel mai bun caz, sunt un copy cu paste ale celor mai frumoase texte găsite pe site-urile altor companii. Un brand autentic se construiește totuși pornind de la cunoașterea identităţii proprii, o înţelegere asumată a rolului și misiunii companiei în contextul global al pieţei. Acest set complet, cu tot ce conţine el raportat la valori, viziune, misiune, asigură o imagine omogenă companiei și o temelie sănătoasă pentru un brand puternic.
Autenticitatea e despre onestitate și integritate. Valori general valabile pe care orice companie trebuie să le aibă întipărite în AND-ul propriu. Sună a clișeu doar pentru simplul fapt că ele sunt tratate ca atare, nimeni nu concepe să nu le prezinte drept valori integrante ale companiei, dar puţini sunt cei care le mai înţeleg și le aplică ca atare.
Autenticitatea se explică pe sine mai bine decât o pot face alţii. A încerca să fii autentic de dragul autenticului nu valorează mai nimic pe termen lung, mai ales în goana tuturor după acest deziderat. Autenticul nu ar trebui comunicat, fie și în baza unei strategii complexe de PR. Un brand adevărat este acela care își menţine individualitatea indiferent de context și este perceput ca atare. Pe termen lung, este singurul lucru care poate face diferenţa în a percepe un brand ca fiind unul autentic.
Autenticitatea nu are nevoie să se exprime în cuvinte multe. De cele mai multe ori, cuvintele multe ascund lipsa conţinutului de valoare, de calitate. Cuvintele-cheie, cele care definesc autenticul brandului, sunt puţine, simple, dar relevante și exprimă esenţa brandului.
Citește și Când voi fi mare, vreau să fiu influencer! Sau nu?
Autenticitatea nu e „gălăgioasă“. „Hey, uitaţi-vă la mine, sunt autentic“, cam așa s-ar traduce asta. Un brand autentic și valoros își va crea o comunitate de susţinători care va vorbi despre el și despre valorile lui.
Și totuși, când vine vorba despre autenticitatea brandului, mizele sunt mari pentru companiile din ziua de azi. Brandurile trebuie să-și dea seama cum să păstreze sentimentul de autenticitate în toate aspectele afacerii lor, dar și cum să le comunice coerent. Să realizezi că trebuie să păstrezi autenticitatea și transparenţa este un început bun, dar companiile nu se pot „culca pe o ureche“, procesul fiind astfel unul continuu.