FacebookTwitterLinkedIn

Marea Barieră de Corali are acum propriul muzeu subacvatic, singurul de acest fel din emisfera sudică (mai există unul în Cancun, Mexic). Muzeul de Artă Subacvatică (MOUA) sau Muzeul Subacvatic de Artă este cea mai nouă atracție turistică situată în largul coastelor orașului Townsville din North Queensland, Australia.
Înființat în 2016, la sugestia biologilor marini Adam Smith și Paul Marshall și a expertului în turism Paul Victory, muzeul este o platformă contemporană care reunește arta, știința, cultura locală și preocuparea pentru conservarea recifului.
Conceptul a fost pus în practică de rtistul Jason deCaires Taylor, ale cărui instalații sunt deja amplasate în două locații foarte populare în zonă, The Strand Jetty (promenada din Townsville) și reciful John Brewer, la aproximativ 80 de kilometri în largul coastei australiene. Născut în 1974, Jason deCaires Taylor este sculptor, activist de mediu și fotograf subacvatic profesionist. Absolvent al Institutului de Artă din Londra, artistul a expus, în ultimii zece ani, în câteva „Muzee” și „Parcuri” subacvatice, în ale căror colecții se regăsesc peste 850 de lucrări.
Prima etapă a amenajării muzeului subacvatic a demarat în noiembrie 2019, cu instalarea așa-numitei Coral Greenhouse (Sera de corali), cea dintâi dintre cele patru instalații ale muzeului. Sera – un schelet metalic cu o greutate de 58 de tone, care acoperă o suprafață de câteva zeci de metri pătrați – se află la 80 km de coastă și 16 metri adâncime și adăpostește 25 de siluete umane turnate în ciment după modele reale. Selecția modelelor nu s-a făcut la întâmplare, sculptorul preferând persoane robuste, pe al căror ten timpul și-a întipărit trecerea – motivul este simplu, aceste chipuri sunt mai atrăgătoare pentru vietățile marine și rezistă mai bine curenților subacvatici. Sera este fabricată din oțel inoxidabil și materiale cu pH neutru pentru a se adapta cât mai bine mediului și a încuraja dezvoltarea coralilor. Vizitatorii sau scufundătorii pot intra în Seră printr-una dintre cele trei căi de acces pentru a admira sculpturile de aproape.
Cea de-a doua creație a lui Taylor, Ocean Siren, a fost instalată în decembrie 2019 în apropierea coastei orașului Townsville. Este vorba despre o sculptură care își schimbă culoarea în funcție de temperatura apei. Model a fost Takoda Johnson, o tânără de 12 ani, membră a populației aborigene Wulgurukaba. Sirena, Sera și sculpturile din interior sunt astfel realizate și ancorate încât să reziste vânturilor și valurilor asociate unui ciclon de categoria a patra.
Muzeul este deschis publicului din luna august 2020 și este accesibil cu propria ambarcațiune sau cu feribotul (există cinci operatori de transport agreați de comitetul director al MOUA) din Townsville, Magnetic Island și Orpheus Island.
Pe lângă atracția exercitată asupra turiștilor, muzeul are o misiune bine definită de conservare și dezvoltarea a recifului de corali și va furniza informații importante pentru studierea biologiei mangrovelor și a peștilor ierbivori din zonă. Până acum, în Seră s-au instalat aproximativ 50 de specii de pești, printre ele fiind văzute inclusiv exemplare rare de pește panteră.