FacebookTwitterLinkedIn

Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Siguranța tuturor, a clienților, a partenerilor, a comunităților în care trăim, reprezintă prioritatea noastră numărul unu și definește una dintre valorile noastre de bază, Grija pentru viață, pentru cei din jur. În aceeași linie cu decizia Grupului, divizia de dezvoltare comercială Skanska din CEE a stabilit o echipă de coordonare care monitorizează situația și ne oferă suport acolo unde este nevoie. Urmărim dezvoltarea situației îndeaproape și suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare în scop preventiv.

În ceea ce privește divizia noastră comercială comercială din care facem parte, deocamdată ne desfășurăm operațiunile conform planului în toate cele patru țări din regiunea CEE, unde suntem prezenți. De asemenea, continuăm să lucrăm pe șantierele noastre din București.

În plus, am rămas într-o strânsă legătură cu clienții, partenerii și toate părțile interesate pentru a asigura o cooperare continuă, adaptată la situația curentă. Spre exemplu, folosim foarte mult instrumentele online, participăm chiar și la conferințe internaționale dedicate industriei, care au loc online.

Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Grupul Skanska a implementat deja interdicția călătoriilor de afaceri internaționale, pentru toți cei 35.000 de angajați, încă de la începutul lunii martie. De asemenea, ca măsură de precauție, am suspendat participările la adunări mari de persoane și nu mai avem nicio întâlnire cu partenerii externi. Angajații noștri au fost instruiți să comunice și să-și organizeze întâlnirile zilnice utilizând canalele online. Lucrul de acasă, inclusiv la nivel de management, a fost implementat acolo unde a fost posibil pentru a asigura continuitatea operațiunilor.

Pe toate șantiere Skanska CDE din regiune, au fost introduse măsuri pentru reducerea riscului de răspândire al Covid-19. Principalele direcții pe care ne-am concentrat sunt:

Igienă, prin creșterea frecvenței  activităților de curățare și asigurarea dezinfectării stațiilor de lucru, precum și a produselor de igienă necesare (recipiente cu dezinfectanți pentru mâini, săpun);

-Comunicarea cu angajații și responsabilizarea lor privind COVID-19 și riscurile asociate;

-Organizarea muncii, prin schimburi de ture între manageri, lucrul la distanță în toate cazurile posibile, suspendarea ședințelor mari pe șantiere;

-Schimbări operaționale, precum limitarea întâlnirilor cu contractorii doar la cele absolut necesare pentru continuarea activităților (preferabil în mediul online, iar dacă nu este posibil, în camerele special selectate).

În cadrul planurilor noastre de urgență, pregătite de echipa de coordonare, avem deja pregătite proceduri pentru diferite situații, chiar și pentru cele de urgență.

Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?

Focarul de coronavirus are deja un impact mare asupra economiei globale, care se îndreaptă către perioade dificile și incertitudine. Urmărim îndeaproape situația și vedem cum impactul COVID-19 va duce economia de la încetinirea înregistrată în prezent, la recesiune. Cu toate acestea, situația este foarte dinamică, iar rezultatul final depinde de cât va dura această stare.

Deocamdată ne concentrăm pe livrarea proiectelor in curs, având  în vedere ca situatia evolueaza de la saptamana la saptamana in ceea ce priveste lantul de aprovizonare si programul de livrare.

Totuși, activele fizice, cum ar fi clădirile de birouri, sunt, în general, considerate mai stabile, deoarece nu sunt expuse fluctuațiilor mari ale prețurilor. În contextul incertitudinilor la nivel mondial, acestea pot deveni o alternativă cu atât mai bună la investiții pe piața de capital.

Cum credeti ca ati putea ajuta comunitatea – sociala si/sau de business?

Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem și rolul nostru în prevenirea răspândirii virusului. În timp ce ne asigurăm că sănătatea este o prioritate, de asemenea, este crucial să menținem continuitatea proiectelor și afacerilor noastre, deoarece acesta este singurul mod în care putem asigura locuri de muncă pentru angajații și partenerii noștri de afaceri.

În plus explorăm posibilități de a ajuta și micii antreprenori. Toată lumea are un rol pentru a ajuta societatea și economia să depășească această situație.