Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Aurel Şerban

Aurel Serban.jpg
Avere: 28-30 milioane de euro Vârsta: 55 de ani Reşedinţa: Sibiu Domenii: Imobiliar, turism, alimentaţie

Pe Aurel Şerban nu-l poţi întâlni într-un birou. La sediile firmelor sale are amenajat un colţ al lui, dar preferă să facă afacerile altfel. Pentru el, cuvântul dat e cel mai important contract. Desigur, cunoaşte şi importanţa juridică a unei afaceri, dar de acte se ocupă directorii, oameni numiţi ca mâna lui dreaptă. Deşi om simplu şi fără studii superioare, Şerban a ştiut să-şi cointereseze colaboratorii şi i-a întrebat dacă preferă un salariu ori procente din afaceri, sau altfel spus, să „facă bani împreună“. Acum, cea mai reprezentativă afacere a sa ar fi hotelul Parc din Sibiu, însă banii nu de aici vin, ci din tranzacţii imobiliare ori din sălile de jocuri de noroc. „Românul e dornic să câştige ceva acum, pe timp de criză şi joacă“, spune el spulberând temerea noastră cum că românii nu ar avea în acest moment bani de băgat în jocuri. În imobiliare a fost partener de afaceri cu mulţi milionari cunoscuţi din România. În ultimii ani a efectuat investiţii şi tranzacţii imobiliare ca persoana fizică sau prin firme pe care le controlează, în mod individual sau în baza unor contracte de colaborare încheiate cu dezvoltatori internaţionali de Retail Parkuri precum: European Retail Park Sibiu, European Retail Park Deva, European Retail Park Târgu Mureş, European Retail Park Severin etc.

Deţine majoritatea părţilor sociale în companii deţinătoare a unor imobile şi terenuri situate în poziţii centrale sau ultracentrale în Sibiu sau alte oraşe ale ţării, inclusiv Bucureşti. Pe unele dintre acestea se află în planificare dezvoltarea unor proiecte imobiliare cu diferite destinaţii: comercial, birouri, locuinţe etc. În acest sens, Şerban negociază încheierea unor parteneriate cu dezvoltatori de prestigiu. Prin SC Euro Imob Unu (unde este unic asociat), investitorul deţine în Sibiu peste 20 de imobile, respectiv spaţii comerciale cu destinaţie de alimentaţie publică, restaurante, care sunt închiriate în prezent (de exemplu, Bolta Rece, La Turn, Sibiul Nou, Parol). Provenind dintr-o familie numeroasă şi cu venituri modeste, Şerban a fost obişnuit cu munca şi s-a zbătut mereu să găsească soluţii pentru a ieşi din sărăcie. Nu uită niciodată de unde a plecat şi caută, inclusiv în afaceri, soluţii ingenioase ca oamenii să-şi poată permite anumite lucruri.

De exemplu, pe Calea Cisnădiei, pe drumul judeţean, a cumpărat un teren de 55.000 de metri pătraţi, pe care l-a parcelat în loturi de 500 şi 800 mp şi îl vinde tinerilor, în rate, asumându-şi astfel singur riscul. Nu-i trimite la bănci să se împrumute, ci stabileşte de comun acord cu ei rate fixe (fără avans, fără comision, fără dobândă) pe care să le poată plăti. În intervalul mai 2009–mai 2010 a vândut 36 astfel de loturi, atât cu plata în rate cât şi cu „banu’ jos“. În localitatea Sadu, la Poalele Munţilor Cibin, Şerban intenţionează să investească 1,4 milioane de euro într-un SPA (Complex Wellness and Healthcare Tocile). Printre serviciile la care s-a gândit se numără detoxifierea corporală, reîntinerirea, programe nutriţioniste, întreţinere corporală, recuperare şi fitness. Proiectul se desfăşoară pe o suprafaţă de teren de 3.000 de metri pătraţi, cu posibilitatea de extindere, până la 10.000 de metri pătraţi.

Un alt proiect, amânat până la trecerea crizei, se numeşte Hattrick, pe un teren amplasat pe artera principală (DN1) a Municipiul Sibiu, pe o suprafaţă de aproximativ 7.000 metri pătraţi. Aici ar urma să se construiască un centru comercial şi de afaceri şi un ansamblu de locuinţe. Investiţia estimată pentru acesta este de aproximativ 35 milioane de euro. Singura parte din proiect care se va dezvolta „în cel mai scut timp posibil“ va fi Baza Sportivă Hattrick (două terenuri de fotbal, trei-patru terenuri de tenis). De parteneri sau de 50 milioane de euro ar mai avea nevoie Şerban şi pentru Proiectul Dobrun, care va cuprinde spaţii de birouri, săli de conferinţă şi locuinţe.

În localitatea Sadu, la 18 kilometri de Sibiu, Aurel Şerban îşi încarcă bateriile. Aici e „cuibuşorul său de nebunii“, unde îşi cheamă prietenii la un joc de remi, unde locuieşte împreună cu familia, unde poate pescui (are amenajat un lac în propria curte întinsă pe câteva hectare de teren) sau unde poate înota.

O oază în natură, construită ca o fortăreaţă, dar cu mult bun gust. „Când mi-am construit eu casa aici nu prea aveam vecini, era un loc sălbatic“, explică Şerban, care se bucură mult de oaspeţi. De altfel, investitorul spune că dacă nu e plecat din ţară (îşi permite câteva concedii pe an), se află la casa sa discutând afaceri, ori la o vorbă cu prietenii, ori la o petrecere cu lăutari în grădină. Identifică din mers oportunităţile de afaceri şi de câte ori are o idee pune mâna pe telefon şi se consultă cu oamenii săi. Nu a dat niciodată greş. Înainte de Revoluţie a lucrat în comerţ şi a strâns ceva bani. După 1990 şi-a dat seama că românul vrea să evadeze, să se distreze şi a înfiinţat un sexi-club, din care câştiga „binişor“. Cu banii câştigaţi astfel a început să cumpere terenuri în toată ţara. În paralel, a deschis săli de jocuri şi banii au continuat să vină. Acum stă prost la capitolul lichidităţi, pentru că anumite tranzacţii nu s-au mai concretizat deoarece dezvoltatorii nu dispun de fonduri. Dar Aurel Şerban nu disperă, e sigur pe el. Investiţiile sale l-au pus la adăpost pe el şi pe familia lui (soţia şi cei trei copii) de grijile zilei de mâine. De aceea, parte din ceea ce are dăruieşte celor mai necăjiţi, fără a vrea să îşi dezvăluie faţă de aceştia, identitatea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii