FacebookTwitterLinkedIn

Prof. David Martill, paleontolog de la Universitatea din Portsmouth, împreună cu o echipă de cercetători din SUA şi Maroc, au descoperit trei specii noi de pterozauri care au trăit în urmă cu 100 de milioane de ani în Marocul preistoric. Noile descoperiri arată că pterozaurii africani seamănă cu cei găsiți pe alte continente. Studiul despre această nouă comunitate de pterozauri a fost publicat în revista ”Cretaceous Research”.

Suntem într-o epocă de aur pentru descoperirea pterodactililor. Numai în acest an am descoperit trei specii noi şi suntem abia în martie ”, a declarat prof. David Martill.

Profesorul spune că „Aceşti prădători zburători s-au ridicat deasupra unei lumi dominate de prădători, incluzând vânători precum crocodilii şi dinozaurii carnivori. Este interesant faptul că ierbivorele, precum sauropodii şi dinozaurii ornitischieni sunt rare”. Majoritatea prădătorilor se hrăneau cu pește.

Noile specii de pterozauri – identificate cu ajutorul unor rămășițe și dinți găsiți în bazinul Kem Kem din Maroc – aveau anvergura aripilor de aproximativ patru metri. Aceștia înșfăcau peștele din zbor, cu o apucare a dinților extrem de eficientă. Pterozaurii mari erau capabili să-și caute hrana pe distanțe uriașe, la fel ca păsările din zilele noastre, precum condorii și albatroșii.

Sursă: theguardian.com