FacebookTwitterLinkedIn

Care este cea mai mare dificultate pe care o întâmpini ca medic nutriționist?

De la început, aș vrea să subliniez faptul că obezitatea infantilă are un pronunțat caracter acut. La copii, celulele adipoase se pot înmulți în anumite perioade, condamnându-i astfel la o luptă perpetuă cu kilogramele în plus. Este trist să vezi și acum o abordare foarte greșită a obezității, legată doar de numărul de kilocaloriii zilnice sau de medicamente, „diete de succes “, asocieri alimentare în care accentul cade doar pe scăderea ponderală cu orice preț, în loc să ne concentrăm pe dobândirea unui stil de viața sănătos, pe corectarea comportamentului alimentar, cultivarea emoțiilor pozitive. Ca să nu mai vorbim despre atitudinea „promișcare “ și menținerea unui număr adecvat de kilograme și după primul an de la încetarea terapiei. Să nu înțelegi fiziopatologia obezității, să te concentrezi doar pe slăbit, fără să fii conștient de substratul emoțional al „kilodramei “ copilului, este nepermis. Dar asta vedem zilnic la Centrul de Excelență în Profilaxia și Tratamentul Obezității (C.E.P.T.O.) din București: fiecare al doilea sau al treilea copil consultat a mai fost, cel puțin o dată diagnosticat, internat, tratat, a mai ținut o „dietă “ care nu a funcționat pe termen lung.

Unde greșesc părinții copiilor cu probleme de greutate?

În primul rând, consideră că dulciurile pe care le mănâncă copiii lor sunt puține. Aud asta constant: „Copiii mei nu mănâncă dulciuri deloc! “. Verificând apoi jurnalul alimentar, ce constatăm? Că de fapt, cei mici primesc de mai multe ori pe zi glucide rafinate sub forma cerealelor sau cornului, băuturilor carbogazoase, biscuiților, covrigeilor, snacks-urilor. Când? În pauzele de la școală, la prânz, după ore, oricând.

O altă greșeală frecventă vine din faptul că părintele nu este conștient cât de mult se reflectă comportamentul lui și al întregii familii în obiceiurile copilului. Unii părinți chiar mărturisesc cu nonșalanță că ei nu se pot abține să nu mănânce anumite produse total neindicare copiilor și care îngrașă. Explicația pentru pentru kilogramele în plus ale micuților este „puiul cu hormoni “ de la supermarket sau lipsa de mișcare, nicidecum numărul exagerat de mare de kcalorii zilnice.

Să deduc faptul că așa au apărut taberele de nutriție, din toate aceste lucruri pe care le constatați zilnic și care par a fi fără soluție?

Da. Dar mai bine să vorbim concret, despre tabere. Vara aceasta le ținem la Comarnic, un loc frumos și liniștit, cu oameni minunați și mâncare bio. Programul poate fi urmărit  pe site-ul www.frumossisanatos.ro și pe Facebook.

Copii din toată țara vin în această „școală de vară “ pentru a învăța prin joc, ce înseamnă comportamentul alimentar corect și să dobândească motivația și gândirea pozitivă, luând parte la workshop-urile de nutriție și la cele de gătit, la orele de dezvoltare personală, de consiliere psihologică și de psihometrie, în care trainerii lucrează cu cei mici pe relația cu ei înșiși, cu familia și anturajul, pe imaginea de sine și pe întreg conceptul de stimă de sine.

Acest „microcosmos “ construit pentru confortul psihic, fizic și emoțional al copiilor, oferă zilnic ore de kinetoterapie și recuperare medicală.

Micuții participanți mai beneficiază de ore de jurnalism, comunicare, teatru-forum, photo-voice, iar serile sunt pline de competiții cu tematici diverse, cum ar fi: „talentul meu ascuns? “, „cine sunt eu?“, ateliere de meloterapie și art-terapie, de pictură, desen, origami.

Ce ar fi de făcut într-o familie cu probleme legate de greutate?

Preocuparea părinților ar trebui să se îndrepte asupra lucrurilor pe care le pot schimba IMEDIAT în homeostazia familiei lor, nu doar pe calitatea cărnii, a laptelui, brânzeturilor sau a legumelor din pachetul pentru școală. O societate educată, alcătuită din mame puternice, inimoase, curajoase ar putea schimba în timp calitatea alimentelor oferite la raft consumatorului român, dar genul acesta de atitudine cere timp, pe care uneori copiii cu probleme de greutate nu-l mai au. Calitatea alimentelor cumpărate o putem controla într-o oarecare măsură, învățând să citim etichetele produselor, privind hrana ca pe o investiție în starea de sănătate a familiei, dar și ca pe o modalitate de a educa producătorul prin exigența alegerilor noastre.

Un sfat de final?

Cred foarte mult în căldura, afecțiunea și timpul pe care părinții le dăruiesc copiilor. În îmbrățișarea de seară, în încurajări și lauda meritată, în cele cinci minute în care îți întrebi copilul cum se simte azi, ce a făcut la școală… Părinții trebuie să înțeleagă că surplusul de kilograme poate însemna o carență afectivă sau o schemă cognitivă care-l devalorizează constant pe copil și-I menține în liga „rateurilor“ repetate. Toate acestea nu fac altceva decât să-i întărească complexele. Orice părinte trebuie să conștientizeze că modificarea comportamentului alimentar atrage energie, bună dispoziție și putere de concentrare, optimizarea altor comportamente benefice. Așa că, dragi părinți, jucați-vă cu copilul, râdeți din toata inima, fiți dispuși să învățați la el și alături de el.