FacebookTwitterLinkedIn

Un raport despre evoluția programelor ransomware realizat de Kaspersky Lab, a arătat că majoritatea atacurilor se bazează pe numai patru grupuri de malware. Raportul acoperă o perioada de doi ani.

Ransomware este un tip de malware care împiedică accesul la informații pe dispozitivul victimei, blocând ecranul cu o fereastră specială sau criptând fișiere importante, iar apoi încearcă să obțină bani. Aceasta fiind o problemă de securitate recunoscută de toata lumea, astăzi și nu doar utilizatorii de PC-uri sunt în pericol. Programele ransomware ocupă un loc important și printre amenințările cibernetice pentru deținătorii de dispozitive cu Android, după cum reiese din raport.

Vedeți și: Chat-urile, jocurile și drogurile sunt cele mai populare printre copii

Numarul utilizatorilor atacati cu programe ransomware pentru dispozitive mobile a crescut de aproape patru ori: de la 35.413 utilizatori, intre 2014-2015, la 136.532, intre 2015-2016.

Procentul de utilizatori atacati cu programe ransomware, din randul utilizatorilor atacati cu orice tip de programe malware pentru Android, a crescut, de asemenea: de la 2,04%, intre 2014 – 2015, la 4,63%, in perioada 2015-2016.

Grupurile de programe malware responsabile de peste 90% dintre toate atacurile inregistrate in aceasta perioada au fost in numar de patru: Small, Fusob, Pletor si Svpeng.

Spre deosebire de amenintarile cu care se confrunta PC-urile, unde numarul de atacuri cu programe ransomware de criptare creste foarte mult, in timp ce numarul de utilizatori atacati cu programe care blocheaza ecranul scade, programele ransomware pentru Android se intalnesc mai mult sub forma celor care blocheaza ecranul. Acest lucru se datoreaza faptului ca dispozitivele pe baza de Android nu pot indeparta programele de tip “screen lockers” cu ajutorul unui hardware extern, facandu-le la fel de eficiente ca programele crypto-ransomware pentru PC-uri.

Kaspersky Lab a descoperit probleme de securitate în sistemele inteligente de monitorizare a traficului

Chiar dacă numărul de utilizatori atacați cu programe ransomware este mai mic și rata de creștere este mai lentă decât în cazul computerelor, situația este îngrijorătoare. La începutul perioadei comparate, numărul lunar de utilizatori care se confruntaseră cu acest tip de malware pe dispozitive cu Android era aproape zero, iar la sfarșitul perioadei, crescuse la aproape 30.000 de utilizatori atacați pe lună. Acest lucru este un indiciu clar că infractorii explorează activ variante alternative la PC.

 “Practica de a <<stoarce>> bani de la utilizatori nu pare să dispară prea curând. Programele ransomware pentru dispozitive mobile au apărut după cele pentru PC-uri și este posibil să fie urmate de programe malware pentru alte dispozitive, diferite de PC sau smartphone. Ar putea fi vorba de ceasuri inteligente, televizoare sau alte produse inteligente, inclusiv sisteme de divertisment pentru casă sau masină. Au fost facute cateva demonstrații în scop științific pe unele dintre aceste dispozitive și apariția unor programe malware reale, care vizează dispozitivele inteligente, este doar o chestiune de timp”, a declarat Roman Ununcheck, mobile security expert la Kaspersky Lab.

V-ați lăsa baltă prietenii în avantajul smartphone-ului?

Pentru a vă proteja de atacurile ransomware pe dispozitivele mobile, Kaspersky Lab vă recomandă urmatoarele măsuri:

  • Sa nu instalați aplicații din alte surse decât cele oficiale.
  • Să folosiți o soluție de securitate capabilă să detecteze programele malware și link-urile compromise.
  • Dacă instalarea unor aplicații din surse neoficiale este inevitabilă, să fiți atenți la ce permisiuni solicită acestea. Utilizatorii nu trebuie să instaleze astfel de aplicații, dacă nu au instalată o soluție de securitate functională.
  • Să se informeze pe sine și pe cei apropiați în legatură cu răspândirea celor mai noi forme de malware. Acest lucru ii va ajuta să identifice tentativele de atac prin tehnici de social-engineering.

Puteti citi raportul integral aici.

Photo: Dreamstime