FacebookTwitterLinkedIn

La începutul anului 2013, cursul de schimb pentru Bitcoin era de 13,6 $. În luna decembrie, cursul ajungea deja la un nivel record, depăşind 1,200 $. Pe parcursul anului au avut loc mai multe scăderi, dar începând cu luna aprilie 2013, prețul unei singure monede virtuale nu a scăzut sub 80 dolari.

„Până la sfârșitul anului, numărul de utilizatori atacaţi de programe malware care vizează Bitcoin se apropie tot mai mult de numărul celor care se confruntă cu amenințări cibernetice financiare convenţionale”, declară Sergey Lozhkin, senior security researcher în cadrul Kaspersky Lab.

Bitcoin este considerată o pradă ușoară pentru infractorii cibernetici, în cazul în care utilizatorii fac stocuri de Bitcoin pe computerele lor într-o formă necriptată, atacatorii trebuie doar să fure fişierul-portofel pentru a obține informații cu privire la monedele stocate și pentru a accesa contul victimei.

Pentru cercetarea Kaspersky Lab au fost selectate mai mult de 30 de mostre de malware financiar. Nouă dintre acestea erau programe concepute pentru a fura moneda criptată. Cele nouă au reprezentat 29% din numărul total de atacuri cibernetice financiare lansate folosind aplicații malware.

Instrumentele folosite de infractorii cibernetici pentru a fura Bitcoin pot fi împărțite în două categorii. Prima categorie include programe create pentru a fura fișierele-portofel. Aplicațiile din cea de-a doua categorie sunt proiectate pentru a instala programe pentru generarea de Bitcoin („mining”), pe un computer infectat. Hoții de portofele Bitcoin au efectuat de două ori mai multe atacuri în 2013, însă instrumentele pentru „mining” s-au dezvoltat mai rapid.