Cautare
, Contributor

Tech |
|

Atacurile asupra conturilor financiare online, în creștere. Portofelele Bitcoin au devenit noua țintă

Anul trecut, numărul de atacuri cibernetice care au implicat malware financiar a crescut până la 28,4 milioane – cu 27,6% mai mult decât în 2012, potrivit studiului „Financial cyber threats in 2013” realizat de Kaspersky Lab.
antivirus_shutterstock.jpg

Infractorii cibernetici încearcă din ce în ce mai mult să obţină acces la conturile online ale utilizatorilor.

Programele create pentru a sustrage informații financiare includ Troieni bancari, keyloggere şi două categorii de malware relativ noi – unul care fură din portofelele Bitcoin şi un altul care descarcă programe care generează crypto-monede, mai arată sursa citată.

Activitatea mixtă a programelor care vizează Bitcoin a devenit unul dintre motoarele din spatele evoluţiei atacurilor cibernetice din 2013.

Un alt factor a fost descoperirea unui număr de vulnerabilităţi periculoase utilizate de către infractori pentru a-şi pune în aplicare atacurile cibernetice prin intermediul popularei platforme Java.

Troienii bancari, inclusiv notorii Zbot, Carberp şi SpyEye, au fost implicaţi în două treimi dintre atacurile cu malware financiar. Totuşi, în comparaţie cu proporţia din 2012 a acestui tip de malware, popularitatea acestora a scăzut din cauza creşterii activităţii programelor malware care vizează Bitcoin. Proporţia keylogger-elor – programe malware care interceptează informaţiile introduse cu ajutorul tastaturii – a scăzut, de asemenea, deoarece infractorii cibernetici au trecut de la aceste programe foarte specializate, la troieni cu o gamă largă de funcţionalităţi.

Cea mai mare proporţie de infracţiuni cibernetice de tip financiar au fost descoperite în Afghanistan, Bolivia, Camerun, Mongolia, Myanmar, Peru, Turcia şi Etiopia, unde acest tip de ameninţare a fost implicată în mai mult de 12% dintre incidentele malware.

În plus, a existat un nivel ridicat de activitate şi în segmentul de malware mobil, în 2013 fiind înregistrată o creştere explozivă a numărului de aplicaţii mobile capabile să fure bani din conturile bancare ale utilizatorilor. Numărul acestor tipuri de ameninţări regăsite în colecţia Kaspersky Lab a crescut de aproape 20 de ori de-a lungul anului trecut. Majoritatea atacurilor au vizat utilizatorii de smartphone-uri Android.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii