FacebookTwitterLinkedIn

Ghinea a preluat noile atribuții de la Shachar Shaine, președintele companiei United Romanian Breweries Bereprod (URBB), care a asigurat președinția organizației pe parcursul anului 2017.

„Sunt onorat să preiau funcția de Președinte al Asociației Berarii României care îmi revine pentru a doua oară, într-un interval de trei ani. Încep acest nou mandat cu determinarea de a continua proiectele derulate de Asociație, în totalitate orientate spre dezvoltarea durabilă a sectorului și culturii berii în România. În ceea ce privește așteptările legate de anul în curs, sper într-o evoluție pozitivă a pieței berii. Experiența anilor anteriori ne-a demonstrat însă că un trend ascendent pe piața berii este posibil doar dacă eforturile producătorilor de bere locali sunt completate de stabilitate și predictibilitate la nivel economic și fiscal”, a declarat Lucian Ghinea, președintele Berarii României.

Cu un nivel zero al evaziunii fiscale, producția de bere rămâne unul dintre factorii importanți în generarea creșterii economice la nivelul întregii țări, în special datorită caracterului său profund național, susțin reprezentanții Berarii României, pe baza studiului „Contribuția berii la economia europeană”, Europe Economics, ediția 2016. Peste 97% din berea consumată în România este produsă local, iar peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin chiar din România. Ca o consecință imediată a acestui fapt, la nivelul întregii țări, sectorului berii i se datorează peste 85.000 locuri de muncă, generate direct și indirect.

Lucian Ghinea este în prezent directorul general al Bergenbier, o companie Molson Coors. El lucrează în cadrul grupului din care face parte Bergenbier de 12 ani, cu o pauză de un an și jumătate în perioada 2008 – 2009. Are experienţă în industria berii din România, dar şi în FMCG şi retail din perioada în care a activat în domeniul consultanţei în afaceri.

Asociația Berarii României, fondată acum 14 ani, are membri șase producători de bere din România: Bergenbier, Heineken România, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries și Martens, alături de microberăria Clinica de Bere. La aceștia se adaugă reprezentanți ai producătorilor de materii prime: Sougglet Malt Romania și Asociația Producătorilor de Hamei.

Împreună, cei șase producători furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România și asigură aproximativ 3.600 de locuri de muncă în cadrul celor 12 fabrici de bere, dintre care două microberării. Unitățile de producție ale membrilor Asociației sunt situate în Ploieşti, Constanța, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pan­telimon, Timişoara, Buzău, Braşov și Galați, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca și Timișoara.

Începând cu anul 2008 Asociația Berarii României a devenit parte a organizației Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociațiile naționale ale berarilor din statelor UE, alături de Norvegia, Elveția și Turcia. Organizaţia reprezintă peste 6.500 de producători de bere, precum și 2,3 milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producţiei şi vânzării berii.