Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

Asociația Recolamp a colectat 658 tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat în 2015

Organizația non-profit Recolamp, fondată de General Electric, Osran România și Philips România în 2007, a colectat și reciclat în 2015 peste 600.000 kilograme de deșeuri de echipamente de iluminat.
Recolamp

În 2015, Recolamp a reprezentat 185 de producători  de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață. În numele participanților săi, Recolamp a colectat 658 de tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat. În baza rezultatelor, Recolamp a atins ținta europeană de colectare de 40%, din media cantităților puse pe piață în ultimii trei ani de către producătorii participanți.

În 2015, Recolamp a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși generatori de deșeuri, 18.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Colaborarea cu Recolamp esste gratuită, iar organizația asigură preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți pentru becuri sau tuburi fluorescente, precum șinim 50 de kilograme pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

„Potrivit legislației naționale de mediu în vigoare, producătorul de deșeuri sau persoana fizică sau juridică ce se află în posesia acestora riscă amenzi de până la 40.000 de lei dacă abandonează deșeurile de echipamente electrice sau nu se asigură că acestea sunt reciclate. Aici intervine Recolamp și în mod gratuit preluăm și reciclăm deșeurile. Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit OUG 5/2015 care transpune în legislația națională Directiva privind deșeurile de echipamente electrice, producătorii au de îndeplinit o țintă clară de colectare de 40%. Iar ținta aceasta crește până la 65%, în 2021. Producătorii, prin aplicarea Timbrului Verde ca un cost în prețul de vânzare al produselor pe care le comercializează, asigură finanțarea Asociației, pentru a le îndeplini obligațiile legale de colectare”, a declarat Béla Kovács, directorul general Recolamp.

În 2015, datele preliminare arată că participanții au pus pe piață circa 7,1 milioane unități de echipamente de iluminat, cu 6% mai mult decât cifrele raportate în 2014. Recolamp a înregistrat venituri de aproximativ 6 milioane de lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,85 de lei sau 0,75 de lei (plus TVA), în funcție de tipul de echipament vândut de către producătorii Asociației.

„În 2016 trebuie să îndeplinim, din nou, în numele producătorilor pe care îi reprezentăm ținta de colectare de 40%. Acest lucru semnifică faptul că trebuie să identificăm, să preluăm și să reciclăm alte aproximativ 650 de tone de echipamente de iluminat. Sperăm ca toate eforturile noastre logistice și de comunicare să își atingă obiectivul și ca autoritățile de mediu să ne ajute prin asigurarea unei piețe concurențiale corecte, în care să urmărim cu toții protejarea mediului și a sănătății oamenilor, separat de interesele economice ale actorilor privați”  a mai spus Béla Kovács Recolamp.  

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii