FacebookTwitterLinkedIn

Organismul reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România l-a mai ales, în poziția de membru al Consiliului Director APMGR, pe Dragoș Damian, CEO Terapia – a Sun Pharma company. Din Consiliul Director mai fac parte Amelia Tătaru, director general al Krka, Daniel Bran, Country Manager al Accord Healthcare, şi Viorica Preduna, director general al Alvogen România.

Industria generică locală contribuie cu aproximativ 1,5% la PIB, implicând peste 8.000 de locuri de muncă.

Adrian Grecu are o expertiză de mai mult de 16 ani în industria farmaceutică locală, regională și internațională. El conduce operaţiunile Mylan România, o echipă de 130 de angajați, din 2015, odată cu achiziţia de către compania american a portofoliului de medicamente mature al Abbott LaboratoriesAnterior, el a lucrat în cadrul companiilor Abbott Laboratories și Eli Lilly, unde a deținut funcții de conducere în diferite divizii naționale și internaționale. Licențiat în Fizică și Chimie, în cadrul Universității București, Grecu deține un MBA bilingv (engleza/spaniolă), cu specializarea Management General, la Institutul de Studii Superioare ale Întreprinderii (IESE) din cadrul Universității din Navarra, Barcelona.

Din noul rol, Adrian Grecu își propune să coopereze cu autoritățile care au atribuții în domeniul sănătății pentru a creşte accesul pacienţilor la medicamente accesibile, prin operarea unor modificări urgente la taxa clawback, principalul obstacol în accesul pacienților la medicamente și una dintre cauzele scăderii investițiilor industriale din sectorul farmaceutic:

Povara fiscală la care taxa clawback supune producătorii de medicamente generice a devenit nesustenabilă pentru o bună parte dintre aceștia, iar rezultatul este dispariția medicamentelor generice esențiale de pe piaţă și limitarea sau închiderea unor capacități locale de producție, cu efecte sociale și economice ireversibile”.

APMGR are 18 membri, reprezentând principalele companii producătoare de medicamente generice din România, printre care Actavis, Accord Healthcare, Biofarm, Dr. Reddy’s, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Labormed, Magistra CC, Sandoz și Zentiva. Companiile membre APMGR produc peste 1.500 de medicamente generice, în unități din București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța, acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice până la produse oncologice.

Asociația susține creșterea accesului la medicamente cu prețuri accesibile, în beneficiul pacienților și al sistemului de sănătate, informarea pacienților din România cu privire la medicamentele generice, crearea unui cadru de reglementare echitabil pentru medicamentele generice, identificarea și îndepărtarea tuturor barierelor de acces pentru medicamentele generice din sistemul de sănătate din România, reluarea investițiilor operaționale și industriale în România, în condițiile în care mediul de afaceri devine mai previzibil și sustenabil.

APMGR este afiliată la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.