FacebookTwitterLinkedIn

„Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) face apel la autorități să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii și să răspundă solicitărilor repetate de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate în această dezbatere. Astfel, APAPR solicită autorităților să prezinte public și să justifice intențiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat, astfel încât fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conștient și informat cu privire la siguranța sa financiară în viitor”, se scrie într-un comunicat de presă al Asociației.

APAPR consideră că vehicularea în spațiul public a unor scenarii contradictorii neasumate de nicio instituție creează confuzie și neîncredere, ceea ce poate aduce prejudicii intereselor financiare legitime ale unei întregi generații de angajați din mediul public și privat.

Luând în considerare faptul că siguranța financiară a 7 milioane de români va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare, APAPR își exprimă încă o dată în mod public invitația la dialog și consultare publică cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private, conform legilor care guvernează activitatea decizională în România”, au adăugat reprezentanții APAPR.

APAPR reiterează faptul că Pilonul II de pensii private din România este unul solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participanți și că doar menținerea sa în forma actuală este de natură să aibă în viitor efecte pozitive pentru cele 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri de pensii.

Sistemele de pensii publice se află sub o presiune uriașă peste tot în lume, din cauza îmbătrânirii populației și reducerii numărului de tineri care să susțină pensiile celor în vârstă. Ca urmare, în România, ca în multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generațiilor viitoare de români. Pe de altă parte, populația tinde să își subestimeze nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot în lume, inclusiv în țările mult mai dezvoltate și educate financiar decât România. În aceste condiții, în țara noastră riscul subevaluarii este cu atât mai mare”, au mai subliniat reprezentanții Asociației.

Potrivit unui studiu realizat la solicitarea APAPR în toamna anului trecut, circa 75% dintre români (adulți, mediul urban, utilizatori de internet) își doresc să obțină o pensie de peste 500 de euro la vârsta retragerii, în timp ce în prezent doar mai puțin de 2% dintre pensionari se bucură de un asemenea nivel al pensiei.

„Această diferență uriașă dintre așteptări și realitate nu poate fi compensată doar de sistemul public de pensii, ci este necesară consolidarea Pilonului II de pensii private obligatorii și Pilonului III de pensii private facultative, ca soluții complementare la Pilonul I de pensii de stat. Mai mult, 38% dintre români nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru încă 39% puținele economii vizează cu totul alte aspecte (acoperire credite, renovare locuință, mașină, vacanțe etc.) și nu suplimentarea pensiei. În aceste condiții, Pilonul II obligatoriu este singura sursă suplimentară de economisire pentru un procent covârșitor al populației active din România, iar pentru românii cu venituri mici, Pilonul II este singura sursă suplimentară de economisire. Din acest motiv, obligativitatea contribuției la o pensie administrată privat este prezentă în foarte multe state dezvoltate din lume, diferind doar plătitorul acestei contribuții: individul, angajatorul sau statul”, au detaliat reprezentanții APAPR.

În ultimele luni, performanța Pilonului II din România a fost remarcată de instituții prestigioase: OECD, BetterFinance, Comisia Europeană, iar afectarea recentă a contribuției virate în administrare privată a atras numeroase critici, întrucât este de natură să pună în pericol sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii în general și să afecteze piața de capital și stabilitatea financiară a României.