Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Evenimente |
|

Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor a înaintat o plângere penală ministrului Economiei

Oficialii Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) au înaintat Parchetului General o plângere penală împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, pe care îl acuză de abuz în serviciu și atentat la interesele economiei naționale.
exportatori

„După 8 luni de insistențe, demersuri la toate autoritățile publice pentru intrarea în legalitate a conducerii MEAT (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, n.r.), care a blocat – fără un temei legal – PPE 2021 (Programul de Promovare a Exporturilor), după eșuarea proiectului de OUG neprofesionist inițiat de MEAT privind liberalizarea promovării exporturilor și după ce la actuala rectificare bugetară MEAT nu a prevăzut nicio sumă pentru organizarea Pavilioanelor naționale ale României la târgurile internaționale am înaintat la Parchetul General – în numele organizațiilor patronale și profesionale din Consiliul de Export al României – Plângerea penală împotriva ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Năsui Claudiu”, se arată într-un comunicat al ANEIR.

În documentul semnat de către Mihai Ionescu, președintele executiv al ANEIR și co-președinte al Consiliului de Export al României, ministrul Economiei este acuzat de abuz în serviciu, „prin blocarea, odată cu instalarea sa în funcție, a Programului de promovare a exporturilor, încălcând prevederile OUG nr. 120/2002, și prin refuzul de a bugeta PPE 2021, încălcând prevederile Legii 30/1999 și ale actualului Program de guvernare 2020-2024 aprobat de Parlament”.

De asemenea, Năsui este acuzat de atentat la interesele economiei naționale și ale exportatorilor, prin interzicerea, fără niciun temei legal, a organizării Pavilioanelor naționale ale României la târgurile internaționale, unde exportatorii își prezintă ofertele de bunuri și servicii (pentru încheierea de noi contracte de export) „ceea ce a condus la creșterea deficitului balanțelor comerciale și de plăți ale României și pierderi semnificative pentru firme, încălcând prevederile HG nr. 296/2007″.

„Formarea unui grup infracțional organizat, alcătuit din ministrul Economiei și secretarii de stat din subordinea sa, care au sabotat activitatea CEXP prin neparticipare – cu toate că au fost convocați oficial – la niciuna din reuniunile CEXP de la data numirii lor până în prezent, încălcând prevederile HG nr. 486/2004. Tentativa de sabotare a bugetului de stat și a ajutorului de minimis, prin inițierea în urma cu două luni a unui proiect de OUG, care – inclusiv la sesizarea noastră – nu a primit acordul instituțiilor avizatoare”, susțin reprezentanții ANEIR.

Potrivit sursei citate, documentele care atestă aceste acuzatii se găsesc la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, unde funcționează Secretariatul CEXP.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii