FacebookTwitterLinkedIn

Asociaţia Forţa Fermierilor recunoaște că în procesul de producţie, gazele naturale sunt esenţiale pentru unităţile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spaţiului şi menţinerea unei temperaturi constante pentru purcei şi pui.

Astfel, în contextul majorării prețurilor la gaze și electricitate, producătorii de carne de porc şi pasăre din industria locală a cărnii spun că se află în pragul falimentului, iar românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc şi pasăre din producţia internă, notează news.ro.

„Situaţia a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândeşte nimeni cum îşi poate continua activitatea un sector esenţial pentru securitatea alimentară a României cu creşteri de costuri pe o zonă esenţială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România”, a punctat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Potrivit membrilor Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor, în acest moment, doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producţia internă.

„Cu aceste majorări de preţ, în şase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, am fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă. În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie”, mai atrag atenția reprezentanții asociaţiei.