FacebookTwitterLinkedIn

„Situaţia este foarte simplă: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul doreşte să îi preia. Şi, dacă măsurile radicale de tipul naţionalizării/desfiinţării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicaţii pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părţi a lor”, se arată în comunicatul transmis de asociaţie.

Vineri, după şedinţa CExN al PSD, premierul Mihai Tudose a declarat că, potrivit Ministerului Finanţelor, „randamentul la pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la pilonul II”, motiv pentru care a cerut o analiză a oportunităţii diminuării contribuţiei virate la fondurile administrate privat. Sâmbătă, premierul României a revenit cu explicaţii pe pagina de Facebook, precizând că randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%, iar randamentul la care s-a referit vineri viza „suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze-cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II”.

„Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4%, faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.

PFP acuză Guvernul Tudose de un „analfabetism economic feroce”, susţinând că efectele se vor remarca la nivelul economiei României:

„Ce altă exprimare decât «analfabetism economic» putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului «randament» în relaţie cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? (…) Este inimaginabilă folosirea cuvântului «randament» în relaţie cu un sistem care nu investeşte nimic din sumele alocate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiţiei, precum Pilonul II). Ne este imposibil să înţelegem cum prim-ministrul şi Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuţiile sociale plătite de salariaţii actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensieSistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoare în cifre a deficitului anual atinge cote de 15 miliarde de lei”.

De asemnea, asociația subliniază că, în realitate, Guvernul nu este interest nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul aşa-zis inferior al fondurilor de pensii tip Pilon II: „Altfel, am fi auzit discuţii despre modalităţile de îmbunătăţire a activităţii acestor fonduri, pentru a le ajuta să obţină randamente superioare. Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal şi cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă”.