FacebookTwitterLinkedIn

Este o creştere frumoasă a exporturilor, neaşteptată. A ajutat şi politica de curs valutar care a fost în favoarea exportatorilor şi care, prin această devalorizare a monedei naţionale, a ajutat exportatorii să poată să-şi acopere pierderile de competitivitate din cauza creşterii salariilor şi a majorării unor componente ale preţului de cost, cum ar fi preţul gazelor etc.”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Acesta arată că exporturile au înregistrat o creştere pe aproape toate domeniile, dar deficitul balanţei de cont curent va creşte, atâta timp cât nu avem producţie autohtonă.

Am cerut ca programele europene să fie îndreptate spre domeniile care să acopere importurile, adică să genereze producţia autohtonă şi să nu mai importăm. Din păcate toate programele sunt blocate”, a spus Mihai Ionescu.

Conform datelor INS, în primul trimestrul din 2017 exporturile FOB au însumat 15460,5 milioane de euro, iar importurile CIF au totalizat 17778 milioane de euro. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) din primul trimestru al anului a fost de 2317,5 milioane de euro, mai mare cu 361,5 milioane de euro decât cel înregistrat în primul trimestru din 2016.

De asemenea, în luna martie a acestui an exporturile FOB au fost de 5711 milioane de euro, iar importurile CIF au fost de 6766,7 milioane de euro, rezultând un deficit de 1055,7 milioane de euro.

Faţă de luna martie 2016, exporturile din luna martie 2017 au crescut cu 15,9%, iar importurile au crescut cu 14,8%.