FacebookTwitterLinkedIn

Asociația de Fibră Optică din România (AFOR) a solicitat autorităților competente să declare telecomunicațiile serviciu de utilitate publică (alături, de exemplu, de salubrizare, iluminat public, apă și canalizare etc.) și să nu mai folosească ingineri de instalații electrice sau gaze în avizarea în construcții a proiectelor de fibră optică, potrivit vicepreședintelui Cornel Bărbuț, moderatorul conferinței Romanian Fiber Optic Conference 2020, desfășurată în București, pe 4 martie, notează Media Expres.

Vicepreședintele AFOR a formulat aceste cerințe vorbind despre propunerea pentru crearea unui grup de lucru pentru inițiative legislative, după discursul lui Dragoș C.L. Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, al doilea vorbitor după deschiderea conferinței de către președintele AFOR, Sorin Bogdan.

„Noi, ca asociație, vă lansăm invitația să creăm acest grup de lucru pentru măsuri legislative. Avem trei propuneri acum, pe care le-am făcut publice și pe site-ul nostru. Prima este că sunt șase utilități publice în prezent, dar propunem să fie și a șaptea, respectiv telecomunicațiile. Fără apă mai poți trăi, ca să zicem așa, sau fără gaze, dar fără internet e cam greu de trăit în ziua de azi. A doua măsură este de a scoate la recepție, pentru că se fac foarte multe lucrări de comunicații de nespecialiști, vin din electric, din gaz, care fac altceva, nu fac lucrări de fibră și te întrebi de ce nu iese treaba bună. Noi propunem ca tot ce înseamnă telecomunicații să fie scoasă separat ca o unitate separată cu specialiști în telecomunicații. Și, nu în ultimul rând, standarde și bune practici pentru rețelele de fibră optică și rețele îngropate”, a spus Cornel Bărbuț, vicepreședintele AFOR.

Conferința RFOC 2020 a prilejuit, în prima parte a zilei, prezentări susținute de Florin Dragomir, Șef Departament Reglementare Tehnică în ANCOM, Eduard Dumitrașcu, președinte Asociației Române pentru Smart City, Stefan Carlsson, CTO al companiei de fibră optică STOCKAB din Stockholm, și Marian Panait, City Manager al orașului Sinaia, unde a fost implementată o rețea de fibră optică subterană.

Programat pentru a lua cuvântul, Adrian Răcășan, CEO al Netcity București nu a mai participat la eveniment, din cauza unei răceli, potrivit anunțului moderatorului evenimentului.

În deschiderea Conferinței președintele AFOR a acordat titlul de Membru de Onoare al AFOR pentru Cristina Deac (fostă reprezentantă Reichle & De-Massari care trăiește în prezent în Italia, membru fondator al AFOR, fostă Operation Chairman la FTTH Council Europe) și Cătălin Chivu (Qualitu Manager în Elveția la Swiss Com, care a scris în 1991 standardul rețelelor FTTH).

AFOR a acordat la această ediție a Conferinței de Fibră Optică în premieră absolută cinci premii, primul fiind anunțat premiul pentru tinere talente în fibră optică, acordat Andreei Petrache de la Camusat, care conduce departamentul de proiectare al companiei care produce fibră optică în România (dar și în Franța).

Premiul pentru rețele de fibră optică a fost acordat în condițiile în care „investițiile în FTTH au scăzut în ultima perioadă în România, dar compania care a crescut anul trecut este Orange România cu o investiție masivă în derularea propriei rețele”, a spus președintele AFOR Sorin Bogdan.

Premiul pentru un străin care lucrează în România a fost acordat lui Emmanuel Chautard, CTO Orange.

Premiul pentru educație în fibră optică a fost acordată companiei Optic Line, condusă de Crenguța Bogdan, soția lui Sorin Bogdan. Compania a fost acreditată ANC, diplomele sunt recunoscute în străinătate.

Premiul pentru tehnologie a fost acordat pentru Passive Optical Line din interiorul clădirillor, companiei Reichle & De-Massari AG, reprezentată de Cezar Lovin.

AFOR este o asociație profesională care include companii ce folosesc fibra optică, operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori / operatori de infrastructură de fibră optică, dar și profesori, asistenți universitari și alți specialiști care lucrează în domeniu.