FacebookTwitterLinkedIn

La început a fost Kuky. Un copil atipic pentru care mama lui, Adela, a bătut neobosită la ușile diverselor instituții de învățământ – grădinițe și școli – atât publice, cât și private, pentru a-l integra în colectivitate. Toate i-au fost închise! Și atunci, undeva prin anul 2005, pe când Kuky avea deja 9 ani și frecventa cursurile unei școli speciale de stat, Adela și-a amintit de experiența sa de voluntar în cadrul unei școli pentru copii speciali din Cairo și, cu sprijinul familiei, decide să înființeze un loc magic pentru copii precum Kuky, o lume altfel, o lume în care toți copiii sunt egali și în care să se bucure de respectarea drepturilor lor. Așa a apărut primul Centru CONIL – un loc în care din prima clipă a bătut, alături de inima ei, inima lui Kuky, și un concept de educație incluzivă cu scopul de a da o șansă tuturor copiilor, tipici, dar și celor atipici, pentru a ajuta la formarea și educarea lor printr-un concept nou, liber, bazat pe iubire, empatie și respect.

Școala și Grădinița CONIL sunt instituții acreditate în cadrul cărora învață copii tipici, dar și copii cu diverse dizabilități – autism, sindrom Down, retard mediu, ADHD, tetrapareză, hipoacuzie. Le completează un Centru de Zi pentru copii cu nevoi speciale în cadrul căruia sunt dezvoltate multiple programe integrate de terapie – individuală și de grup în vederea recuperării copiilor cu dizabilități diverse – Terapie ABA, logopedie, kinetoterapie, meloterapie, terapie prin artă, ateliere psihocreative, terapie comportamentală, grupuri de dezvoltare personală, grupuri de motricitate, grupuri de dezvoltare a deprinderilor de viață, grupuri de dobândire a autonomiei etc.

În cei peste 10 ani de experiență în lucrul cu copiii cu nevoi speciale, Asociația CONIL a derulat proiecte și programe care au avut ca principal obiectiv acordarea de șanse egale, prin respectarea drepturilor tuturor copiilor speciali  la educație, integrare și incluziune socială și nu se opresc aici. Cel mai recent eveniment de succes al asociației este Creatorii de povești. Copiii din cadrul asociației au reușit să lanseze prima carte scrisă de ei în beneficiul lor. Fondurile strânse de pe urma cărții vor fi donate către campania Copiii cu dizabilități vor să învețe. Creatorii de Povești este un club de scriere creativă pentru copii în cadrul căruia 21 de elevi de clasa pregătitoare au scris în timpul stării de urgență, online, trei povești minunate în care personajele principale au fost chiar plușurile lor preferate. Cartea a fost editată și a avut lansarea în 12 septembrie 2020 la Muzeul Național al Satului.

„Avem vise mărețe. Ne dorim să înființăm și școală gimnazială, să asigurăm tehnologie asistivă – calculatoare cu comandă vizuală – pentru copiii nonverbali și pentru cei aflați în scaune cu rotile. De asemenea, dorim să înființăm  primul club de muzică pentru copii și tineri cu nevoi speciale, un loc unde ei să poată studia  gratuit un instrument, unde se vor putea exprima prin artă și muzică. Și pentru că acești copii cu nevoie speciale sunt de cele mai multe ori ținta bullyingului, dorim să pornim în anul 2021, alături de un extraordinar artist și împreună cu echipa noastră de psihologi, într-o caravană antibullying în cât mai multe orașe vulnerabile, acolo unde copiii sunt mult mai expuși unor astfel de traume.

De aceea avem nevoie de susținere! Vă invităm pe toți să vă alăturați proiectelor noastre scriindu-ne pe office@conil.ro“,
spun reprezentanții asociației.

Până atunci vă invităm în proiectul Ziua Comunității la Școala Primară CONIL, dăruind o oră din viață copiilor cu dizabilități citindu-le, povestind, făcând un atelier sau pur și simplu… jucându-vă. Veți avea ocazia să descoperiți atâtea inimi minunate…