Cautare
, Staff

Bunuri de consum |
|

Asociația Berarii României: Piaţa berii a înregistrat o creștere de 2%, ajungând la un volum de 16,1 milioane de hectolitri

Piața berii a înregistrat o creștere moderată în 2017, de 2%, ajungând la 16,1 milioane de hectolitri. Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 82 litri, arată datele Asociației Berarii României.
bere.jpg

Piața berii a evoluat firesc pe parcursul anului trecut înregistrând o creștere moderată de 2% în volum. Avem de-a face cu un trend pozitiv pe care deși îl considerăm încă fragil, ne dorim să constituie o bază importantă pentru evoluția pieței berii anul acesta. Factorul determinant pentru conservarea trendului pozitiv al pieței rămâne și în continuare asigurarea unui context economic stabil și a unui cadru de reglementare predictibil”, a declarat Lucian Ghinea, Președinte Asociația Berarii României.

Producția locală de bere semnifică peste 97% și 70% din ingrediente sunt provenite din agricultura României. Astfel, sectorul berii are o influență semnificativă asupra gradului de ocupare a forței de muncă, prin crearea, la nivelul întregii țări, direct și indirect, a peste 85.000  locuri de muncă.

Rolul de motor al economiei României pe care sectorul berii îl are este confirmat și de valoarea adăugată pe care acesta o generează în toate domeniile conexe de activitate și care depășește anual 860 milioane euro. La aceasta se adaugă importante contribuții, directe și indirecte, la bugetele de stat și locale, de peste 530 milioane euro/an. Considerăm că este nevoie de un dialog permanent între autorități și sectorul privat pentru a putea fi identificate acele politici publice care au o capacitate reală de a genera creștere pentru economia locală – prin stimularea investițiilor -, implicit de a aduce bunăstare pentru toți românii – prin reglementări salariale corecte”, a adăugat Julia Leferman.

În ceea ce privește preferințele consumatorilor în funcție de tipurile de ambalaje,  structura în funcție de ambalaj a pieței a rămas aproape nemodificată față de anul anterior, existând doar mici variații de la un an la altul. Doar berea îmbuteliată la PET este cea care înregistrează scăderi pentru cel de-al doilea an consecutiv. Sticlă: 27,46% (-0,22 pp); Doză: 18,2% (+1,1 pp); Keg: 3,38% (-0,27 pp); PET: 50,94% (-0,62 pp).

În ciuda unei foarte ușoare creșteri a importurile pe parcursul anului 2017, de doar 0,03 milioane hectolitri, atingând astfel un total de 0,47 milioane hectolitri, piața berii din România continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând la peste 97% din consumul intern. În ceea ce privește exporturile, acestea au înregistrat o ușoară scădere, de 0,01 milioane hectolitri față de anul anterior, atingând un total de 0,41 milioane hectolitri.

Membrii Asociației Berarii României sunt: Bergenbier SA, Heineken România, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries și Martens, alături de microberăria Clinica de bere. Împreună, cei șase producători furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt Romania și  Asociația Producătorilor de Hamei din România.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii