FacebookTwitterLinkedIn

Următorul capitol

În anii 2013, 2014 și 2015, Asirom VIG a acumulat pierderi de 313,8 milioane de lei, dintre care cea mai mare parte (270 de milioane de lei) acum patru ani, după ce în 2012 obținuse un profit de 39,7 milioane de lei.

Compania a ajuns anul trecut la un profit brut (conform standardelor de contabilitate IFRS) de 3,93 milioane de lei, datorită cross-selling-ului și creșterii tarifelor RCA, ca urmare a ieșirii de pe piață a Astra, după răsunătorul faliment al acesteia și din al cărei portofoliu a preluat o bună parte. Asirom este a doua companie de pe piața de RCA, secondând Euroins, cu o cotă de piață de 17,3%. Polițele de asigurare RCA au reprezentat 64% din totalul portofoliului Asirom, după o creștere de 72%, anul trecut.

Reprezentanții companiei susțin că ar fi obținut un profit și mai mare, dacă n-ar fi crescut rezervele tehnice, de la nivelul de 679 milioane de lei până la 914 milioane de lei. Mare parte din această creștere a rezervelor s-a făcut ca urmare a creșterii expunerii pe piața de RCA.

Sezonul investitorilor

Veniturile din prime la nivel agregat (asigurări generale și asigurări de viață) au crescut anul trecut cu 45% față de anul anterior, atingând un nivel de 1,07 miliarde lei, dublu față de cel din 2010.

„În 2016 am revenit pe profit și am crescut pe toate segmentele de asigurări, în pofida provocărilor din piață. Asirom VIG este cel mai vechi asigurător din România și ne-am asumat un angajament pe termen lung față de clienții noștri. Ne concentrăm pe menținerea stabilității și maximizarea profitabilității companiei, iar din acest motiv obiectivele noastre privesc dezvoltarea sănătoasă, echilibrarea portofoliului și satisfacția clienților. Vom menține evoluția pozitivă și în 2017 și vom continua să fim un partener de încredere pentru clienții noștri, atât în acest an, cât și în anii următori”, a declarat Juraj Lelkes (foto), CEO al Asirom VIG.

Volumul total al activelor financiare a crescut anul trecut cu 42,5%, până la 1,35 miliarde lei, de la 947,1 milioane lei, în anul anterior.

Rata de solvabilitate înregistrată de Asirom VIG în 2016, conform Solvency II, s-a ridicat la 145%.

Volumul primelor de asigurări generale ale Asirom VIG a crescut cu 50%, anul trecut, față de anul anterior, în timp ce asigurările de viață au avansat cu 13%. La finalul anului trecut, portofoliul Asirom VIG era compus 89% din asigurări generale și 11% asigurări de viață.

Anul transparenţei

În 2016, Asirom VIG a plătit daune generale de 421 milioane lei, din care 311 milioane lei (49.220 dosare) au reprezentat daune RCA. Un lichidator al companiei se ocupă zilnic de aproximativ zece dosare de daună.

„Ca urmare a creșterii semnificative a polițelor și despăgubirilor RCA, mai mult decât dublu, față de 2015, Asirom VIG a adoptat măsuri importante de eficientizare a operațiunilor axate pe satisfacția clientului. Astfel, compania și-a mărit echipa specializată pe gestionarea dosarelor de daune auto cu 30% (n.red. – a ajuns la 40 de persoane) și a finalizat implementarea unui sistem informatic performant, ce a condus la creșterea eficienței și diminuarea timpului de răspuns”, au precizat reprezentanții Asirom.

Asirom VIG are o cota de piață de 11,4%, cu 3% în creștere față de 2015, fiind a treia companie din piața de asigurări, potrivit datelor pe 2016 ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Beneficiile democrației

Asirom VIG are peste 25 de ani de existență în România, ajungând la o rețea națională de 138 de agenții, 1.900 de agenți activi și peste 300 de parteneri externi. Asirom VIG lucrează la nivel național cu 532 de unități reparatoare auto și 31 de corespondenți pentru daunele produse în afara României.

Compania face parte din Vienna Insurance Group (VIG), grup cu peste 190 de ani de experiență în domeniul financiar și lider pe piața asigurărilor, atât în Austria, cât și în Europa Centrală și de Est. VIG gestionează 50 de companii de asigurări, din 25 de țări, care adună peste 24.000 de angajați.

NR. 181 – TOP 50 CELE MAI INFLUENTE FEMEI DIN ROMÂNIA