Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Asigurările de sănătate au generat peste 20% din vânzările NN Asigurări de Viață pe segmentul asigurărilor, în primele nouă luni din 2016

Asigurările de sănătate au generat peste 20% din vânzările NN Asigurări de Viață pe segmentul asigurărilor, iar fondurile de pensii obligatorii și facultative au depășit 2 milioane de participanți, în primele nouă luni ale acestui an, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
asigurari.jpg

Românii sunt tot mai preocupați să-și asigure sănătatea și viitorul financiar, tendință vizibilă în evoluția vânzărilor de planuri financiare de economisire, asigurări de sănătate și pensii private din primele nouă luni ale acestui an. Peste 20% din contractele încheiate de NN Asigurări de Viață în primele trei trimestre din 2016 au avut ca obiectiv asigurarea sănătății.

Grija pentru sănătate și nevoia de servicii medicale de calitate fără presiuni financiare au dus la o evoluție rapidă a vânzărilor de asigurări în acest segment. Astfel, 21% dintre clienții noi din acest an au ales asigurarea de sănătate NN. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri cu vârsta medie de 29 de ani, iar două treimi dețin și alte polițe de asigurare NN, ceea ce înseamnă că înțeleg beneficiile unui astfel de produs și caută un nivel mai ridicat de protecție.

Vedem că economisirea devine o preocupare importantă. Planurile de economisire au fost cele mai căutate produse de asigurare anul acesta, însumând alături de produsul de sănătate mai mult de 40% din business.

Totodată, pensiile facultative au avut o creștere de aproape 25% a activelor și de 8,6% a numărului de participanți, iar 42% dintre angajații care au început să economisească voluntar pentru pensie, în primele nouă luni din acest an, au optat pentru unul dintre cele două fonduri administrate de NN”, a declarat Marius Popescu, director general NN Asigurări de Viață.

Pe segmentul asigurărilor de viață:

 • NN Asigurări de Viață administrează active financiare în valoare de 3,2 miliarde de lei, conform datelor la finalul lunii septembrie 2016,  în creștere cu 8,5% comparativ cu nivelul de 2,9 miliarde de lei din aceeași perioadă a anului trecut.
 • Primele brute subscrise s-au cifrat la 481 milioane de lei în primele nouă luni din 2016, cu o creștere de 4,4% față de volumul raportat în același interval din 2015. Prima brută medie de asigurare pentru contractele încheiate în perioada ianuarie – septembrie 2016 este de 1.809 lei, cu 2,4% mai mare față de nivelul de 1.766 lei din 2015.
 • Suma asigurată medie la nivelul contractelor noi din acest an este de 74.610 lei, în creștere cu 31,5%, față de primele nouă luni din 2015, pe fondul tendințelor de creștere a nevoii de protecție a clienților, reflectată în vânzările de asigurări de viață cu componentă de protecție.
 • Indemnizațiile pentru evenimente asigurate plătite de NN Asigurări de Viață în perioada ianuarie – septembrie 2016 s-au cifrat la 24,3 milioane de lei, cu 3,4% mai mult decât în aceeași perioadă din 2015.
 • Pentru polițele ajunse la finalul perioadei contractuale, NN a plătit clienților în primele trei trimestre ale acestui an 85,3 milioane de lei, sumă cu 13,7% mai mare comparativ cu perioada similară din 2015.
 • Valoarea plătită pentru contractele răscumpărate sau reziliate în perioada ianuarie – septembrie 2016 a scăzut cu 5,7%, până la 126,2 milioane de lei, față de aceeași perioadă a anului trecut.
 • Asigurarea de sănătate și planurile de economisire au fost cele mai bine vândute produse din trimestrul al treilea al acestui an, continuând tendințele înregistrate în prima jumătate din 2016. Astfel, asigurarea de sănătate a însumat 21% din numărul total de polițe de asigurare vândute de NN în primele nouă luni ale anului.
 • Coeficientul de lichiditate al NN Asigurări de Viață a fost de 4,45 la finalul primelor nouă luni din 2016.

NN Asigurări de Viață a înregistrat un profit brut de 20,7 milioane de lei, în primele nouă luni din 2016, în creștere cu 6,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Valoarea include cheltuielile excepționale ca parte a procesului de rebranding, investițiile realizate pentru lansarea asigurării de sănătate, precum și provizionul tehnic constituit pentru pensiile private facultative. Ca urmare a modificarilor legislative aferente provizioanelor tehnice, corespunzător valorii garanțiilor oferite clienților fondului de pensii NN Optim, NN Asigurări de Viață a constituit un provizion tehnic în valoare de 5,27 milioane de lei în primele nouă luni din 2016. Profitul obținut din activitatea curentă, fără a lua în calcul toate aceste elemente, a fost de 37,7 milioane de lei, în creștere cu 18,5% comparativ cu primele nouă luni din 2015.

Pe segmentul pensiilor facultative:

 • Activele administrate de NN Asigurări de Viață în beneficiul participanților se ridică la 728,19 milioane de lei, cumulat pentru fondurile NN Activ și NN Optim, conform datelor valabile la finalul lunii septembrie 2016. NN a înregistrat, astfel, un avans de 24,9% al activelor și deține o cotă de piață de 50,2%, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
 • 173.300 de români, sau 42,9% dintre cei care economisesc printr-o pensie facultativă, contribuie la unul dintre cele două fonduri facultative din administrarea NN Asigurări de Viață, potrivit datelor din perioada ianuarie – septembrie 2016, cu 8,6% mai mulți decât în perioada similară a anului precedent.
 • Participanții la fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (NN Activ) au economisit, în medie, 114,1 lei pe lună în primele nouă luni din 2016, în creștere cu 12,2% comparativ cu nivelul de 101,7 lei din aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, contribuția medie la fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (NN Optim) a fost de 118,3 lei pe lună, în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, cu 7,7% mai mult, față de 109,8 lei pe lună, în primele nouă luni din 2015.
 • Fondurile administrate de NN Asigurări de Viață au avut performanțe bune în primele nouă luni din 2016, peste randamentele medii obținute la nivel de piață. De la înființare, în 2007, și până la finalul lunii septembrie 2016, fondul cu grad de risc dinamic NN Activ a obținut o performanță anualizată de 7,8%, iar fondul cu grad de risc echilibrat NN Optim a avut o performanţă anualizată de 8,3%, față de o medie anualizată a tuturor fondurilor din piață de 7,24%. (Sursa: calcule NN / APAPR pe baza statisticilor ASF).

„Bătrânețea nu se întâmplă peste noapte, la fel nici veniturile care să asigure liniștea financiară la pensie. De aceea, economisirea pentru pensie și implicarea activă a tinerilor în ceea ce va însemna viitoarea pensie sunt esențiale pentru maximizarea veniturilor pentru atunci. NN Pensii administrează economiile celor peste 1,8 milioane de participanți, investind prudent într-un mix de instrumente care să asigure performanțe cât mai bune. Astfel, de la lansarea fondului de pensii private obligatorii NN, în mai 2008, și până la finalul lunii septembrie a acestui an, au fost încasate contribuții brute în valoare de 8,8 miliarde de lei, în condițiile în care activele în administrare depășesc 11 miliarde de lei. Diferența de 2,2 miliarde de lei reprezintă câștigurile obținute de NN Pensii exclusiv în beneficiul participanților prin realizarea de investiții sustenabile”, a declarat Raluca Țintoiu, director general NN Pensii.

Pe segmentul pensiilor private obligatorii:

 • NN Pensii administrează active nete în valoare de 11 miliarde de lei, arată datele valabile la finalul lunii septembrie 2016, în creștere cu 28,6% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, echivalent cu o cotă de piață în funcție de active de 36,7%.
 • Peste 1,8 milioane de români contribuie la fondul de pensii administrat de NN, reprezentând o cotă de 28,4% din numărul total de participanți din piața pensiilor private obligatorii, conform datelor ASF pentru primele trei trimestre ale acestui an. Numărul de participanți a înregistrat o creștere de 2,75%  în ultimele luni comparativ cu perioada similară din 2015.
 • Participanții fondului de pensii administrat de NN au avut o contribuție medie brută lunară de 137,6 lei în primele nouă luni din 2016, cu 10,3% mai mult față de nivelul de 124,8 lei din aceeași perioadă a anului trecut.
 • Portofoliul investițional al fondului de pensii administrat de NN este compus din titluri de stat (67,3%), acțiuni listate (16,9%), depozite bancare (5,7%), precum și titluri de participare și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 10,1%), potrivit datelor ASF valabile la finalul trimestrului trei din 2016.
 • Fondul de pensii administrat de NN a realizat din mai 2008 și până la finalul lunii septembrie 2016 o performanță anualizată de 10,1%, peste media anualizată a tuturor fondurilor din piață de 9,6% (Sursa: calcule NN/APAPR, pe baza statisticilor ASF).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii