Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

ASF urmează să aplice măsurile de rezoluție în cazul Carpatica Asig

ASF va aplica măsurile de rezoluţie în cazul societăţii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilităţii financiare a pieţei asigurărilor, urmând să întocmească planul în maxim 6 luni, informează mediafax.
asigurari

Aplicarea acestor măsuri presupune preluarea companiei de către autoritate în vederea redresării, respective vânzării.

“Analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. şi alţi factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cît şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public (art. 42 şi art. 43, alin.2)”, se arată într-un comunicat al autorităţii.

VEZI ȘI: ASF APROBĂ MODIFICAREA NORMEI RCA

Într-un interval de cel mult 6 luni, ASF va întocmi Planul de rezoluție, urmând ca un evaluator independent să efectueze o evaluare corectă, prudentă și realistă a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluție. Prin intermediul acestui mecanism de rezoluție autoritățile pot interveni în cazul în care o companie de asigurare nu îndeplinește cerințele legale, înainte de a intra în faliment.

În plus, ASF a desemnat un administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea rolul de a superviza procesul de inventariere a patrimoniului societății la data de 31.12.2015, de a întocmi situațiile financiare anuale și auditarea acestora, precum și de a superviza modul de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

VEZI ȘI: CINE O IA PE URMELE ASTRA?

Consiliul de Administrație al Carpatica Asig va fi nevoit să continue demersurile pentru a atrage un investitor strategic, să încheie tranzacția și să restabilească nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR), calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc în așa fel încât, în termen de trei luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată.

De asemenea, conducerea societății are obligația de a se consulta cu administratorul temporar în vederea obținerii acordului său înainte de a lua decizii ce privesc activele societății.

VEZI ȘI: ASF: PESTE 8.000 RECLAMAȚII ÎN PRIMUL SEMESTRU ÎN ASIGURĂRI

Societatea Carpatica Asig ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, să atragă un investitor strategic până la jumătatea lunii decembrie 2015, în condițiile în care, de la începutul anului 2014, aceasta se află într-un program de redresare financiară.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii