FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, activele totale şi numărul de participanţi sunt în continuă creştere, potrivit unei analize realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), transmite Agerpres.

Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns, la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, în creştere cu 18% faţă de septembrie 2019. 

De asemenea, ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut, la sfârşitul lunii septembrie 2020, a fost de 6,98%, peste nivelul din decembrie 2019.

Pentru 2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară va analiza necesitatea actualizării cadrului de reglementare secundar în privinţa unor arii, cum ar fi: aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii private, utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii privat, transferul participanţilor între fondurile de pensii, activitatea de marketing, precum şi investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private.

ASF a menționat cele mai importante măsuri adoptate, cu impact direct şi rapid în piaţa pensiilor private din România:

-scăderea taxelor şi comisioanelor – pentru păstrarea unui nivel de lichiditate adecvat şi pentru a permite entităţilor din piaţă să-şi direcţioneze resursele financiare către activităţile de bază, începând cu 1 aprilie, pe perioada stării de urgenţă, taxele şi comisioanele datorate Autorităţii au fost reduse cu 25%;

-scrisoarea anuală – în contextului actual de distanţare socială generat de criza COVID-19, participanţii pot opta să primească, prin mijloace electronice, informarea cu privire la situaţia activului personal aferentă anului precedent.

Conform ASF, la începutul anului 2020, pe piaţa pensiilor private a apărut un produs nou – pensiile ocupaţionale – care creează premisele asigurării unui venit de înlocuire cât mai ridicat pentru viitorii pensionari.