FacebookTwitterLinkedIn

Artistul, referindu-mă aici la cel vizual, își tocește oasele, își rupe epiderma, își strică ochii pentru a aduce artă și lumină în noi, pentru a ne trece cu taină în pictură, sculptură sau în alte forme vizual-artistice. El devine purtător de ofrandă sau ofranda în sine, devine sclav sau stăpân, retrograd, reacţionar sau înainte-mergător, toate pentru pentru noi. Devine tot ce dorim noi să vedem în el: vehicul modern sau geniu-nebun, deschizător de drumuri ori inspirat de muze.

Artistul, odată închis în aceste clișee, nu mai este perceput ca un om, ca o fiinţă, el devine un bun întrebuinţabil, atât prin „frumuseţea“ operei sale, cât și prin puterea lui de a ne îmbogăţi, referindu-mă la percepţia artistului ca gâscă cu ouăle de aur – Ghenie&Co.

Artistul nu este un fel de nobil generos!

O altă percepţie, bine nuanţată de curând de Roman Tolici, este aceea că: „Artistul e un fel de nobil generos. Doar că e sărac. Singura lui avuţie reală sunt operele sale. S-a instaurat o părere generală cum că artistul nici nu este interesat de bani, că se mulţumește doar cu bucuria de a crea și cu aprecierile publicului.“

Iar când artistul reușește să se ridice de pe patul lui Procust al promovării autohtone și devine cât de cât cunoscut pe plan local, ajunge în zona lapidării unde apar investitorii care „aruncă“ cu banii în artă.

Tot Roman Tolici dă un exemplu extraordinar când scrie despre colecţionarii/investitorii interesaţi de arta lui: „dar când vine vorba de preţ, îmi spun că e prea scump, că vor o reducere substanţială, căci dacă operele mele vor ajunge în colecţiile lor, vor fi văzute de prietenii lor, care le vizitează casa, care au și ei bani, și că practic astfel, prin ei, mă promovez ca artist. Iar la final, îmi urează (își urează) să ajung ca Ghenie. “

Natură-Om-Micul creator

Trebuie să vedem artistul altfel, ca pe un om, să-l percepem ca pe „aproapele nostru”, nu o oglindire a noastră, ci ca pe un frate sau ca pe o soră, să-i vorbim deschis și sincer, dar asta înseamnă să devenim noi generoși cu el și acesta este un risc prea mare, nu? Generozitatea este răsplătită tot timpul prin fericirea de a afla de la micul creator că ceea ce nu există de fapt este.

Pentru cei care fac acest efort sau încearcă (a încerca este mare lucru) iată câteva îndrumări:

Ce nu trebuie să faci când întâlnești un artist:

– nu-l judeca după: haine, pantofi sau după modul în care poartă părul. Nu-l pune în șabloane.

-nu-i comparaţi opera cu a altui artist; încercând astfel să păreţi cunoscător, faceţi o gafă, iar artistul poate să fie tăios sau să bată în retragere politicos.

-comentariile operei, fie că mergeţi într-o laudă zaharisită sau într-o critică beteagă, sunt prost văzute. Pentru a discuta despre opera unui artist îţi trebuie, pe lângă o experienţă activă, și o prietenie constantă cu artistul în cauză, iar dacă una sau amândouă lipsesc, mai bine mărturisiţi simplu nepriceperea și așteptaţi poveștile, amintirile sau lămuririle artistului – toate sunt utile și le aflaţi direct de la sursă.

-dacă artistul are un galerist sau un reprezentant, să nu discutaţi niciodată cu artistul despre preţuri, bani sau oferte pentru arta sa. El a acceptat să aibă pe cineva responsabil de aceste lucruri. Respectaţi decizia. El doar vrea să lucreze. Atât!

Citește și La ce e bun să privești arta?

Ce trebuie să faci când întâlnești un artist:

-încearcă să-l vezi pe el ca om, ca pe o fiinţă vie. Dacă vrei să faci învestiţii în artă, învestește în artiști! Ajută-i să-și publice un catalog, susţine-i public, implică-te în munca realizării unei expoziţii și în felul acesta, fără să o cauţi, vei găsi generozitatea lor. Atunci, dacă faci aceste lucruri, cum spunea Socrate, ai parte de o judecată mai frumoasă când alegi arta sau artistul care îţi poate schimba viaţa.

Și ţine cont că îl slăveşti pe Homer nu stăpânind un meşteşug, ci lăsându-te inspirat de zei.