FacebookTwitterLinkedIn

„Nu ne plac ochii tăi” pare să fie mesajul cu care zeloșii grăniceri egipteni au întâmpinat-o pe Ai-Da, robotul-pictor. Autoritățile egiptene s-au alertat când au observat că Ai-Da are un modem și camere video în loc de ochi, considerând că artista-robot ar putea fi implicată într-o acțiune de spionaj.

Ai-Da se afla în Egipt întrucât urma să-și prezinte creațiile la piramidele din Giza, în ceea ce avea să fie prima expoziție de artă organizată în acel loc încărcat de istorie.

Expoziția intitulată „Forever is Now” are loc anual și este organizată de Art D’Égypte, o organizație multidisciplinară a cărei misiune este să sprijine arta și cultura egiptene. La ediția de anul acesta, desfășurată între 18 și 28 octombrie, participarea Ai-Dei este capul de afiș al evenimentului.

Se pare că ambasadorul Marii Britanii în Egipt a fost nevoit să-și întrebuințeze întreaga autoritate și influență pentru a o ajuta pe Ai-Da să ajungă la timp la vernisaj.

The Guardian scrie că grănicerii i-ar fi permis Ai-Dei accesul în țară cu condiția ca aceasta să renunțe la „ochi”, deși inventatorul robotului, Aiden Meller, le-a explicat că aceștia sunt… indispensabili pentru o activitate creativă cum este pictura. În cele din urmă, Ai-Da și-a putut păstra ochii și a primit permisiunea de a intra în Egipt cu câteva ore înainte de deschiderea expoziției.

Aiden și Ai-Da

 

Conceptul robotului îi aparține britanicului Aiden Meller, care l-a pus în practică în 2019 împreună cu compania Engineered Arts. Botezată după matematiciana britanică Ada Lovelace, Ai-Da este primul robot-artist ultrarealist.

Ai-Da desenează sau pictează datorită unui braț robotic special, cu care poate ține un creion sau o pensulă. Brațul este controlat de algoritmi dezvoltați de cercetători de la universitățile din Leeds și Oxford. Algoritimii convertesc imaginile captate de „ochii” Ai-Dei în coordonate spațiale reale, după care datele sunt transformate în desene. Inteligența artificială a robotului se manifestă în capacitatea acestuia de a analiza culorile și tehnicile folosite de artiști.

 

„Chipul” extrem de realist al Ai-Dei este realizat din silicon și a fost conceput de cercetătoarea Lucy Seal, artistul digital Alex Kafoussias și designerul 3D Tim Milward.

De la „venirea sa pe lume”, Ai-Da a expus la galerii de prestigiu, precum Tate Modern, Victoria & Albert sau Design Museum din Londra.

Foto ai-darobot.com