FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în afara trotuarului ticsit, mai văd și niște cameramani cocoțați pe scărițe și aplecați să filmeze peste gardul din spatele instituției, atunci înțeleg că este o situație excepțională, înăuntru este un „pește” foarte mare, care trebuie prins în „năvodul” camerelor. Fug repede pe internet ca să aflu cine este „peștele”. Așa s-a întâmplat în zilele în care Elena Udrea fusese anchetată la DNA.

Dacă în unele dimineți, trecând pe același drum, observ că pe trotuarul din fața intrării sunt doar camerele instalate și părăsite de operatorii care stau la o țigară peste stradă, atunci mă gândesc că nu va fi o zi specială, dar mă mulțumesc cu speranța că procurorii DNA lucrează și că în curând voi afla ce „pești” au mai prins.

Admirabil este și efortul ziariștilor și al echipelor de televiziune, care stau la pândă, în așteptare, ore întregi, pe ploaie, ninsoare și vânt, în fața DNA-ului. Își fac datoria și nu se mai plâng în public că îi dor picioarele ori că le-a intrat apă în pantofi de la atâta ploaie.

DNA face o treabă bună: face curățenie. După 25 de ani în care statul român a fost furat cu cinism și ferocitate de tot felul de escroci deghizați ba în „oameni de afaceri”, ba în politicieni, ba în funcționari publici, după atâta vreme în care românii și-au plătit cu onestitate impozitele și au asistat neputincioși la acest jaf cu metodă, este firesc să vină și vremea „deconturilor”. Nu vremea dreptății, ci a „deconturilor”. Cei care sunt prinși că au furat statul trebuie să plătească. Asta e viața!

Oamenii miloși, care susțin că pedeapsa divină este de-ajuns pentru acești indivizi, sunt naivi. Ticăloșii, în cei 25 de ani, și-au bătut joc de tot ce înseamnă lege și moralitate. Sunt oameni fără niciun Dumnezeu, așa încât trebui să suporte consecințele și să plătească.

„Show”-urile televizate, care îi revoltă pe unii compatrioți de-ai noștri, sclivisiți și pudibonzi, mi se par cât se poate de firești și justificate. Nu există discreție când ai furat statul. Iar sclivisiții care deplâng aceste „spectacole” nu joacă decât partiturile ipocriziei, prin care încearcă (iarăși!) să-i manipuleze pe români: nu-i legal ce face DNA, să-i poarte pe învinuiți cu cătușe la mâini! Ba este cât se poate de legal! (Toți acești indivizi, condamnați la închisoare, să fie mulțumiți că au scăpat atât de ieftin, în comparație cu Gheorghe Ştefănescu, zis „Bachus”, care în anii ’70 a furat statul comunist de atunci și care a sfârșit prin a fi executat fără prea mari remușcări nici de Ceaușescu, nici de activiștii comuniști și nici de poporul muncitor.) Cine este prins că a furat trebuie să-și asume pedeapsa și disprețul celor pe care i-a furat.

Tot mai multe voci, la fel de ipocrite, susțin că, din cauza acțiunilor DNA, societatea românească s-a blocat, administrațiile publice s-au crispat, nimeni nu mai are curajul să semneze vreun document, iar businessul privat s-a inhibat și s-a înfricoșat de „prigoana” declanșată de procurori. Altă manipulare ordinară! Oamenii corecți, care muncesc cu onestitate, n-au niciun motiv de frică. Dimpotrivă, avem speranța că, această curățenie a procurorilor, va insufla românilor încrederea în valorile democrației, în piața liberă, în capitalismul generator de prosperitate.

Încrederea este valoarea morală ce trebuie câștigată cu orice preț, în societatea românească.