
În zona de Est a Capitalei nu va fi livrat în acest an nici măcar un singur metru pătrat de birouri moderne. Aceasta nu este o noutate, situația durează din 2010, când a fost finalizată clădirea de birouri Olympia Tower. Această arie, care începe de la Piața Muncii și continuă spre bulevardele Basarabia și Theodor Pallady, concentrează doar 3% din stocul total de birouri din București, potrivit informațiilor transmise Forbes România de către compania de consultanță imobiliară JLL România.
Citește și: Noi proiecte office în mijlocul Capitalei
Toate aceste cifre sunt oarecum normale, dacă ținem cont de faptul că în zonă nu există decât o singură clădire de clasă A, și anume Olympia Tower, cu chiriași precum Euroko și Mega Image. În general, în zonă au fost dezvoltate clădiri de birouri de mici dimensiuni sau au fost amenajate spații office în apartamentele din blocurile „comuniste”. Clădirea de birouri Olympia Tower, inaugurată în 2009, este dovada că zona are, totuși, potențial. Amplasată strategic în apropierea stației de metrou Piața Muncii, clădirea atrage atenția prin design-ul deosebit, fiind de altfel premiată, în 2010, în cadrul Anualei de Arhitectură. Olympia Tower are o suprafață totală închiriabilă de 9.555 de metri pătrați, desfășurată pe 12 etaje, parter și trei niveluri subterane.
Din perspectiva accesului la mijloacele de transport în comun, Estul Capitalei stă foarte bine, beneficiind de multe stații de metrou, apropiate unele de celelalte, dar și de o multitudine de linii de autobuz, troleibuz și tramvai. Din acest punct de vedere, am putea spune că Estul Bucureștiului ocupă un loc fruntaș, infrastructura de transport public fiind dezvoltată în vremea autorităților comuniste, pentru a deservi platformele industriale din zonă, dintre care cele mai cunoscute sunt 23 August și Republica.
Clădiri reprezentative
Olympia Tower
Dezvoltator: Bluehouse Capital
Proprietar actual: Bluehouse Capital
Suprafață: 10.045 de metri pătrați
An finalizare: 2009