FacebookTwitterLinkedIn

Am condus dis de dimineață, seara târziu, pe soare strălucitor, ploaie torențială și de câteva ori chiar și pe zăpadă sau un strat consistent de gheață care m-a cam învățat (de nevoie) să acționez împotriva instinctului.

Am avut ocazia de-a lungul timpului să învăț unde le place polițiștilor să amplaseze radarele, dar și la ce trebuie să mă aștept când văd o mașină nouă sau second hand „adusă din Germania” cu număr de Buzău, Vrancea sau, după caz, Bacău sau Vaslui. Din fericire, nu am fost implicat în niciun accident până acum pe drumul care leagă capitala de orașul Unirii, dar am asistat la multe accidente și am avut ocazia să evit foarte multe accidente, cu mașini vechi și echipate necorespunzător, cu mașini noi și șoferi teribiliști sau plini de tupeu ori cu șoferi de camioane agresivi care probabil că aveau nevoie să își compenseze, cumva, complexele.

Drumurile pe care le-am făcut anul acesta au fost, însă, mai complicate ca niciodată până acum. Sunt tot mai multe mașini pe drum și mi se pare că devine tot mai obositor să trebuiască să fii permanent atent și să anticipezi permanent situațiile neprevăzute care apar din partea șoferilor care respectă o singură regulă, aceea care spune că nu se respectă nicio regulă.

Sunt tot mai multe camioane – am numărat că m-am intersectat cu vreo 350-400 de camioane, pe fiecare dintre sensuri, cu prilejul ultimei călătorii. Este o confirmare la firul ierbii a statisticilor macroeconomice. Odată ajuns la Iași, am descoperit, așa cum mi se întâmplă an de an, tot mai multe blocuri de apartamente, tot mai multe magazine ale unor lanțuri internaționale și românești și tot mai multe magazine și restaurante.

Mă gândeam la toate aceste lucruri în momentele dinainte de începerea evenimentului Forbes Best Cities For Business, care a avut loc luna trecută la Iași. Eram la Grand Hotel Traian, o construcție edificată după un proiect realizat de Gustave Eiffel pentru un antreprenor și fost primar al Iașului, Scarlat Pastia. Mă gândeam că la hotelul la care mă aflu au fost de-a lungul timpului, prinți și prințese, personalități și șefi de state. Chiar și actrița Greta Garbo s-a cazat în vara anului 1934, potrivit legendelor.

La Iași există cea mai veche și cea mai mare Grădină Botanică din România, iar județul este cel mai mare din punct de vedere al populației, după București, și se află în top și în privința instituțiilor de învățământ.

Cu toate acestea, Iași are o prezență modestă în topul Forbes Best Cities For Business, pe care îl realizăm de aproape zece ani pe baza unui set complex de indicatori care arată nivelul de dezvoltare economică. Dar nu este totul pierdut pentru capitala Moldovei, după cum am discutat cu antreprenorii și managerii moldoveni care au reușit să construiască în ultimele decenii afaceri care au rezistat în fața crizelor interne sau internaționale.

Veți regăsi câteva dintre declarațiile făcute la eveniment în paginile ediției curente a revistei și, dacă mai aveți nevoie de încă un motiv de optimism, vă recomand să citiți cu atenție poveștile noii promoții a tinerilor Forbes „30 sub 30”, un proiect aflat tot la a zecea ediție.